Trenta mil especialistes es reuneixen a Barcelona en un dels congressos oncològics més importants del món

  • Es presentaran un centenar d'estudis del més alt impacte, que podrien canviar en el futur la pràctica clínica per tractar el càncer

VilaWeb

ACN

27.09.2019 - 15:21

Més de vint-i-nou mil especialistes de cent trenta-vuit estats es reuneixen des d’avui a Catalunya en un dels congressos oncològics més importants a nivell internacional. Es tracta del congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que té lloc a Fira Gran Via Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, fins dimarts.

‘El congrés acull professionals com metges, infermeres, investigadors bàsics, representants dels pacients i d’altres associacions que contribueixen a anar guanyant la batalla contra el càncer. És una lluita lenta però n’anem millorant el pronòstic i la supervivència’, afirma el president d’ESMO, el doctor Josep Tabernero. S’hi presentaran més de dos mil estudis d’avenços científics en el tractament del càncer, però també en el diagnòstic i prevenció. D’aquests, noranta-tres són considerats del més alt impacte i, per tant, podrien canviar en el futur la pràctica clínica per tractar el càncer.

La immunoteràpia tindrà un pes important en el congrés, on es presentaran tractaments de primera línia en aquest camp. ‘La batalla contra el càncer la cobrim des de molts fronts. La immunoteràpia ens ajudarà molt i cada vegada es va expandint més’, afirma el doctor Tabernero, que, a més de ser el president d’ESMO, és cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). En la immunoteràpia, és el propi sistema immunitari que lluita contra el càncer i els tractaments l’ajuden a reconèixer la malaltia i eliminar-la.

El doctor Tabernero també posa èmfasi en la recerca sobre les alteracions que presenten les cèl·lules malignes en subgrups molt concrets de cada malaltia gran, com poden ser el càncer de pulmó, mama o pròstata. En el congrés es presentaran dades de nous tractaments. ‘Aquestes alteracions donen vulnerabilitat a la malaltia. Si nosaltres sabem com atacar aquestes vulnerabilitats, podem aconseguir eliminar les cèl·lules malignes’, assenyala.

Com garantir l’accés als medicaments més innovadors

Un altre dels temes centrals en què es fixa ESMO i el congrés és com garantir l’accés als tractaments. Per això s’han programat sessions per ‘buscar solucions sobre com encabir els tractaments d’innovació, que són molt importants, en els sistemes sanitaris, que habitualment tenen uns pressupostos bastant tancats’, afirma.

ESMO ha començat a aplicar eines que ajuden a priorizar aquells tractaments que són més efectius i per definir models de reemborsament dels medicaments que s’adaptin a les situacions econòmiques del país. Són eines utilitzades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per algunes entitats regulatòries, com l’escala de magnitud de benefici clínic. A Catalunya, aquesta eina s’utilitza normalment per prioritzar indicacions de medicaments, assenyala el doctor Tabernero.

Un congrés que també mira el pacient

El prestigiós oncòleg destaca que el congrés d’ESMO és multidisciplinari i que vol abordar la malaltia i el pacient des de totes les dimensions. Per això també tractarà l’acompanyament dels malalts crònics o dels pacients que s’han curat i el retorn a la vida quotidiana, social i laboral. Són temes cada vegada més importants perquè, ressalta el doctor Tabernero, ‘són més els pacients que es curen o són llargs supervivents’. El congrés de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO) i l’ESMO són les dues cites internacionals més importants en aquest camp.

El president d’ESMO assenyala que, tot i que la lluita contra el càncer és lenta perquè és una malaltia molt complexa, amb causes i mecanismes de desenvolupament molt diferents, hi estan avançant i, en els darrers vint anys, hi ha hagut una ‘revolució’ en el coneixement de la malaltia i en les opcions de tractament. El doctor Tabernero subratlla que també s’ha avançat molt, i es continua treballant-hi, en programes de prevenció i diagnòstic. Com a mínim el 40% dels tumors es podria prevenir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor