Barcelona comença el procés per redefinir les normes reguladores de participació ciutadana

  • La Regidoria de Participació de Barcelona ha posat en marxa el procés de revisió de les normes reguladores de la participació ciutadana per facilitar la col·laboració i la coproducció de polítiques a través d'iniciatives de democràcia directa com consultes i referèndums, de processos de participació àgils i de mecanismes d'escolta activa dels ciutadans.

VilaWeb
Redacció
16.06.2016 - 19:06

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

La Regidoria de Participació de Barcelona ha posat en marxa el procés de revisió de les normes reguladores de la participació ciutadana per facilitar la col·laboració i la coproducció de polítiques a través d’iniciatives de democràcia directa com consultes i referèndums, de processos de participació àgils i de mecanismes d’escolta activa dels ciutadans.

L’Ajuntament ha destacat aquest dijous en un comunicat que la nova regulació pretén respondre a les demandes de la ciutadania del segle XXI, per “retornar el poder popular i el control de la institució als ciutadans de Barcelona” i per concebre la democràcia activa no només com l’elecció de representants.

El procés per redefinir aquestes normes reguladores està tutelat per una comissió impulsora formada per forces polítiques municipals i per entitats, que inclouen la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (Favb), el Consell de la Joventut de Barcelona, la Taula del Tercer Sector, el Consell d’Associacions de Barcelona, el Consell d’Immigració, Ecom i la Xarxa Catalana de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, entre d’altres.

La regidora de Participació, Gala Pin, ha destacat que hi ha “molta feina per fer” per millorar aquestes normes reguladores de la participació, i ha defensat que el nou marc ha d’afavorir la possibilitat que les propostes ciutadanes tinguin mecanismes perquè s’incloguin en el debat municipal.

Aquesta feina de revisió va començar en el mandat anterior, i el Govern municipal té la voluntat d’incorporar el treball fet prèviament per les diverses forces polítiques, el Consell de Ciutat i altres entitats, per avançar en aquest procés per millorar la qualitat democràtica, fomentar la participació ciutadana i dotar-la de mitjans que la potenciïn.

L’actual marc normatiu data del 2002, i fins ara només s’han fet algunes modificacions posteriors, que inclouen la creació dels Consells de Barri i l’ampliació de les funcions dels consellers de districte, ha ressaltat l’Ajuntament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor