Barcelona celebra Santa Eulàlia amb el festival Llum BCN i una gran mostra de cultura popular

  • Més de 25 obres i espectacles de tota mena il·luminaran façanes monumentals, places i patis del centre de la ciutat

VilaWeb
Redacció
10.02.2017 - 02:00
Actualització: 10.02.2017 - 07:52

Aquest cap de setmana Barcelona celebra Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de la ciutat. Impulsada a la dècada dels anys 1980, fins fa pocs anys es basava en la programació tradicional. Però aquests darrers temps hi ha guanyat molt de pes el festival Llum BCN, que a entrada de fosc il·lumina tot d’indrets de Ciutat Vella amb projeccions, videoart i tota mena d’instal·lacions lumíniques. Enguany el festival creix en espais i trasllada el centre neuràlgic al voltant del Born Centre de Cultura i Memòria, on hi haurà sis espectacles de llum.

Divendres, dissabte i diumenge al capvespre, més de vint-i-cinc obres il·luminaran façanes monumentals, places, patis i tot de racons íntims de la ciutat. Algunes cerquen la interacció amb el públic, algunes altres juguen amb la llum i el so, també n’hi ha d’inspirades en la història de l’indret on es troben i propostes molt conceptuals que juguen amb l’espai i el temps. Hi ha obres d’artistes de prestigi reconegut, però també n’hi ha moltes de creades per alumnes de les escoles d’art, arquitectura, disseny i il·luminació de Barcelona. De fet, hi ha tantes instal·lacions que els organitzadors les agrupen en tres itineraris: el Born Montcada, la Catedral Mar i la Virreina Rambla.

Però les festes de Santa Eulàlia mantenen l’essència tradicional amb tot d’actes de cultura popular: els protocols de l’Àliga; la col·locació del penó; les representacions de la llegenda de Santa Eulàlia; la diada castellera, que obre la temporada a la ciutat; la passejada de les Laies… A més, com que Santa Eulàlia és la patrona dels nens, hi ha molts actes protagonitzats per la mainada, com ara el pregó dels infants i trobades de seccions infantils d’esbarts, tabalers, diables i gegantons d’escola. Però hi ha un indret on es troben la cultura popular i el festival Llum BCN: enguany al Palau de la Virreina s’hi pot veure una exposició de les gegantes de Ciutat Vella que ha estat il·luminada com una passarel·la de moda pel director de fotografia i il·luminador teatral Josep Maria Civit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor