Barcelona celebra la Festa del Vi Novell, amb la participació de cellers de Mallorca

  • S’hi podrà tastar una vintena de vins, dinou del Principat i tres de mallorquins · Serà demà, durant tot el dia, als jardins del Palau Robert

VilaWeb
La Festa del Vi Novell es farà demà, d'onze del matí a vuit del vespre, als jardins del Palau Robert de Barcelona.
Montserrat Serra
08.12.2022 - 21:50
Actualització: 08.12.2022 - 21:56

Demà als jardins del Palau Robert de Barcelona es farà la Festa del Vi Novell, que torna després de dos anys d’aturada per la pandèmia. Amb aquesta festa, es clou la campanya del vi novell que va començar a primers de novembre. El vi novell és el primer que surt del celler, un vi més que jove i que és de temporada. Es comercialitza per Sant Martí, l’11 de novembre, i es recomana de consumir-lo fins a mitjan desembre. Celebrar el primer vi de l’any, el vi novell, havia estat important a Catalunya, fins a la primera meitat de segle XX. I tot i que alguns cellers, la majoria cooperatius, han continuat fent la festa, molts més, la majoria, van deixar d’elaborar vi novell i, en general, la celebració es va perdre.

Una festassa a Santa Maria del Camí

En canvi, al municipi de Santa Maria del Camí, a Mallorca, la Festa del Vi Novell manté la tradició centenària i és una de les més notòries de l’any. Tot el poble la celebra i tots els cellers hi participen. L’Associació de Cellers de la població, que conformen set elaboradors (Macià Batle, Jaume de Puntiró, Microceller Son Crespí, Bodegas Angel, Celler Ramanyà, Celler Sebastià Pastor i 7103 Petit Celler), impulsen la festa, que enguany s’ha fet del 18 al 28 de novembre. El poble s’engalana amb les branques de pi, els cellers que ofereixen el vi novell col·loquen la branca de pi a l’entrada de l’edifici i es va fer una gran festa multitudinària a la plaça Nova la nit del dia 26. És el mateix dia de la jornada de portes obertes dels cellers, que comencen a oferir el vi novell. El dia abans es lliuren les insígnies Brots de Pi 2022.

Per això és significatiu que enguany a la Festa del Vi Novell dels cellers del Principat convidin tres cellers de Santa Maria del Camí: 7103, Macià Batle i Jaume de Puntiró. Per la seva banda, hi participen tretze cellers catalans, que formen part de set denominacions d’origen diferents: Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. De tots se’n podran tastar els vins novells que han elaborat.

Una festa recuperada

Hem parlat amb Mònica Perelló, de la cooperativa vinícola de Sarral, que forma part de la comissió organitzadora de la Festa del Vi Novell. Explica que, d’uns anys ençà, s’ha recuperat la festa i sembla que tot i la pandèmia és una activitat que es consolida: cada any hi ha cellers nous que s’hi afegeixen i això vol dir que decideixen d’elaborar un vi novell: “És una festa molt antiga, una tradició que va unida a la pagesia i al món dels viticultors. Antigament, quan els vins no es feien d’una manera tan controlada, el vi acabava l’any amb dificultats. De manera que quan s’acabava la verema, una de les dates més esperades era la del vi novell, perquè volia dir que tornaven a tenir vi en condicions. I això se celebrava molt, a pagès. En algunes zones s’ha continuat celebrant, però a molts llocs es va deixar de fer.”

“Fa uns trenta anys vam tornar a recuperar la festa del vi novell. Els mestres cellerers van voler institucionalitzar la festa, portar-la al Palau de la Generalitat. Allà es feia una recepció, es penjava una branca de pi, hi havia castellers… Durant vint anys es feia així. Però durant l’època del procés la festa va quedar en suspens. I ara fa pocs anys, quan vam pensar de recuperar-la, uns quants cellers vam creure que valia la pena de fer-la sortir de palau i obrir-la a tothom fent una festa en format de tast. I continuar-la fent a Barcelona, perquè el vi novell també anés lligat a les zones urbanes. I vam començar a fer la festa als jardins del Palau Robert. Fa quatre anys que vam començar a celebrar-la allà, però amb la pandèmia ens hem passat dos anys sense poder-la fer. Amb tot, vam engegar la wine truck, per portar el vi novell a més zones de Catalunya, ciutats que tinguessin més requesta.”

Tot i la fi de la pandèmia, la wine truck es manté i, per tant, les circumstàncies van conformant la festa. Habitualment, es fa per Sant Martí, però enguany, per circumstàncies externes als cellers, s’ha traslladat al final de la campanya del vi novell, al 10 de desembre.

Mònica Perelló diu que el vi novell no és un vi de culte: “És un vi que no ha tingut temps de reposar. És un vi més que jove. Però compleix una funció al calendari que és molt bonica i no s’ha de perdre.” I, és clar, la tipologia d’un vi novell fa que afegeixi diversitat al món del vi, i això sempre és bo. “És un vi que es mostra amb la fruita molt exagerada, per això diem que és un vi molt fàcil de beure, que és molt pròxim als paladars de la gent jove. I aquesta extrema joventut a vegades també li dóna un punt de carboni residual de la fermentació, que el fa alegre, fresc i agradable. És fàcil de beure. En el cas dels negres, el vi novell es fa per maceració carbònica, i en els blancs, per vinificació tradicional. L’única diferència és que no deixes reposar el vi a l’ampolla.”

Per què la major part de cellers no fa vi novell? Perelló diu: “Molts cellers no fan vi novell perquè fer-lo és una feinada. Per treure el vi novell per Sant Martí, com marca la tradició, s’ha de córrer molt i s’ha de treballar molt. I entenc que de vegades, depèn de com ve la verema, com que és un vi que no té gran rendibilitat, perquè per la feinada que representa no compensa amb els números, doncs no es fa. Els que el fem ens ho mirem sobretot com una tradició, com el manteniment d’un llegat.”

La intenció de cara als anys vinents és mantenir agermanaments amb més territoris on s’elabori el vi novell, a fi que la festa creixi. I també creixerà amb activitats lúdiques, que s’afegiran al tast.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor