Barcelona augmentarà el control públic de l’atenció domiciliària i veu “molt difícil” municipalitzar-la

  • Veu que els canvis requereixen més de quatre anys: "Si no tenim majoria el 2019, es pot anar cap enrere"

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 19:39

Veu que els canvis requereixen més de quatre anys: “Si no tenim majoria el 2019, es pot anar cap enrere”

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

La tinent d’alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha advocat aquest dimarts per avançar cap a un model del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) amb més control públic, i ha explicat que l’Ajuntament analitza tres escenaris jurídics: un sistema públic-cooperatiu; la municipalització, “molt difícil amb el marc legal”, i la via del contracte amb millores.

El nou model del SAD –ara externalitzat– inclourà instruments que augmentin el control públic per millorar la qualitat i les condicions laborals, la qual cosa suposaria passar d’un pressupost anual de 50 milions d’euros el 2015 a prop de 75 milions en acabar el mandat, ha explicat Ortiz en declaracions als mitjans abans de fer balanç dels dos primers anys del Govern d’Ada Colau en el CCCB.

Preguntada pels periodistes, la tinent d’alcalde ha dit que el Govern municipal preveu tancar entre finals d’aquest any i inicis del 2018 l’anàlisi d’aquests tres escenaris de gestió del SAD per començar a aplicar el nou model el 2018 en tota la ciutat.

A més, l’Ajuntament preveu impulsar una prova pilot d'”illes de cures”, ja que existeix una concentració de persones que requereixen atenció domiciliària en determinades zones –com el barri Gòtic i Nou Barris, ha citat–, la qual cosa permet agrupar treballadors perquè gestionin aquest servei a domicili de forma cooperativa.

Ha avisat que els resultats de polítiques com aquesta i altres de transformació de la ciutat difícilment s’aprecien en quatre anys, per la qual cosa es veuran més enllà d’aquest mandat municipal, i ha assegurat: “Si no tenim una majoria més forta el 2019, es pot anar cap enrere” amb aquestes polítiques.

RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA

Ortiz ha demanat la implicació del Govern central i la Generalitat per aprovar polítiques concretes en assumptes en els quals no té competència l’Ajuntament, com la limitació del preu de l’habitatge, i ha instat el Govern a complir l’acord per crear la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i que s’apliqui com més aviat millor.

En la conferència ‘El poder dels drets socials. Dos anys de canvi al servei de les persones’, Ortiz ha recordat que en els pròxims mesos s’activaran 178 nous habitatges amb Serveis per a ancians, i que el programa Radars d’ajuda a persones que viuen soles s’ampliarà a 53 barris i al 77% de les persones grans.

DOS ANYS DE “CANVI”

“Avui fa exactament dos anys que el canvi començava a Barcelona”, ha ressaltat Ortiz, que ha recordat el periodista mort Carles Capdevila elogiant la seva visió del concepte de ciutat, i ha sostingut que el Govern municipal ha canviat les prioritats per posar les persones i els barris al centre.

Després de criticar el model de l’anterior mandat de Xavier Trias, Ortiz ha assegurat que la defensa dels drets socials ha de ser transversal en totes les polítiques, i ha advocat per recuperar “béns comuns perquè ningú quedi exclòs”, com ha dit que faran amb més control públic en la gestió de l’aigua, els serveis funeraris i un operador energètic.

A més, ha subratllat la voluntat del Govern de Colau d’enviar a Fiscalia qualsevol sospita de corrupció i ha elogiat la creació de Serveis com la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (Ucer) i els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), a més de la renda per fills fins als 16 anys i l’engegada dels plans de salut mental i d’atenció a persones sense llar, entre altres mesures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor