Barcelona augmenta inspeccions i sancions fins a 600.000 euros a pisos turístics il·legals

  • Crea un equip de visualitzadors i un altre que rastreja webs que detecten 20 pisos en dues setmanes

VilaWeb

Redacció

28.06.2016 - 13:53
Actualització: 28.06.2016 - 15:23

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un pla de xoc amb 20 mesures per combatre els pisos turístics il·legals, que inclouen reforçar el cos d’inspectors i augmentar les sancions fins a 600.000 euros, han explicat aquest dimarts en roda de premsa la tinenta d’alcalde Janet Sanz; la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i el de Turisme, Agustí Colom.

Sanz ha destacat que, segons la Llei de Turisme de Catalunya, imposaran sancions de fins a 600.000 euros a les plataformes reincidents, i ha assenyalat que han requerit a 20 d’aquestes intermediàries que deixin de publicitar pisos il·legals i que facilitin la informació sobre aquests a l’Ajuntament.

Després d’enviar-los cartes de requeriment, ha dit que sis portals han deixat d’anunciar pisos il·legals –han estat Booking, Aparteasy, Apartamentsbcn, Apartamentbarcelona, Insidebarcelona i Barcelona-home–, mentre que un ha enviat informació però no ha deixat de publicitar-los, cosa que tampoc han fet nou més, als quals s’ha incoat un expedient sancionador de fins a 30.000 euros.

Ha recordat que l’Ajuntament va sancionar el desembre les plataformes Airbnb i Homeaway amb de 60.000 euros cadascuna –30.000 per anunciar pisos il·legals i 30.000 per no col·laborar–, sancions que estan en fase de resolució i període de recurs i després de les quals, si no retiren aquests anuncis, l’Ajuntament aplicarà la sanció de 600.000 euros, ha avisat Sanz.

Pel que fa a particulars, ha fet 17 requeriments a petites societats intermediàries; 31 a particulars que anunciaven més d’un pis, i 36 propietaris que publicitaven més d’un amb el mateix nombre de Registre de Turisme de Catalunya (RTC), als quals es podran aplicar sancions de 30.000 euros, xifra que l’Ajuntament revisarà a l’alça en els casos que consideri més ‘flagrants’.

Sanz ha concretat que, des del 2015, l’Ajuntament ha fet 6.005 inspeccions; ha dictat 604 ordres de cessament de l’activitat, i existeixen 29 precintes en tràmit, mentre que el 2016 han deixat d’operar a causa de l’actuació municipal 38 habitatges d’ús turístic.

Ha detallat que han reforçat el cos central d’inspectors amb vuit persones més –arribant a les 20 que hi ha hagut anteriorment– i amb quatre més en els districtes, amb de 49, xifra que el Govern d’Ada Colau té intenció de seguir augmentant: ‘Seguim treballant amb recursos humans per seguir incrementant noves places’, després del que Pin ha dit que es faran inspeccions nocturnes en casos reincidents.

Col·laboració dels veïns

Per facilitar la detecció d’aquests pisos il·legals i la seva inspecció, l’Ajuntament ha impulsat un equip de 20 visualitzadors, que comprovaran pisos a través de direccions en plataformes i entrevistaran a turistes –als qui demanaran còpies del contracte d’allotjament– i a veïns, perquè aportin informació sobre pisos allotjaments turístics il·legals.

A més, han posat en marxa un nou equip format per dos administratius i un lletrat que busquen pisos turístics il·legals en plataformes intermediàries, alguna cosa que, al costat dels visualitzadors, ha permès detectar en les dues últimes setmanes una vintena de pisos que suposadament operen de manera il·legal.

Sanz ha destacat que ara són objecte d’inspecció 500 pisos que van tenir la llicència per operar com allotjament turístic i ja no la tenen, i que també s’han revisat llicències per comprovar que la llicència i la propietat estiguin al mateix nom, requisit indispensable i pel que s’ha deixat sense llicència a 250 i s’està tramitant la retirada a altres 150.

L’Ajuntament enviarà una carta a tots els veïns de la ciutat per trobar ‘complicitat en els veïns’ perquè facilitin informació al consistori si detecten pisos turístics il·legals, i ha recordat que va posar en marxa el desembre del 2014 un telèfon de queixes generades per aquests habitatges d’ús turístic, que ha rebut unes 4.000 queixes sobre uns 3.000 establiments.

Taxa turística

El Govern d’Ada Colau treballa també en un conveni amb el Col·legi d’Administradors de Finques per detectar pisos, mediar amb els veïns i obrir la possibilitat que els propietaris rebutgin els habitatges d’ús turístic a través dels seus estatuts, cosa que a Ciutat Vella se subvencionarà si cal amb la taxa turística.

També aposta per millorar la col·laboració amb altres administracions, per al que preveuen signar un conveni amb la Generalitat per compartir informació obtinguda mitjançant l’eina tecnològica ‘araña-web’, que inspecciona de manera automatitzada les plataformes per detectar oferta il·legal.

El consistori també treballa amb l’Agència Tributària, a la qual informa sobre els titulars als quals obre expedient per operar il·legalment des del 2011 fins a l’octubre del 2015 –un total de 986 expedients per a 779 titulars–, davant del que s’ha iniciat inspeccions sobre al voltant de 3.000 contribuents per moviments bancaris de comissions en plataformes intermediàries.

Colom ha ressaltat que l’Ajuntament ha presentat al·legacions davant del Reglament de Turisme que està elaborant la Generalitat perquè el consistori tingui més capacitat normativa, i Sanz i Pin han destacat que també impulsaran campanyes informatives i de sensibilització i una web que permet consultar si un pis turístic en concret té llicència a través de la seva adreça, cosa que entrarà en funcionament aquest dijous.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor