04.10.2017 - 17:46
BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de Barcelona i representants dels sectors turístic i comercial han assegurat aquest dimecres que la ciutat s’ha recuperat dels efectes dels atemptats “més ràpid” que altres ciutats d’Europa que han sofert atacs similars.
La primera anàlisi de les dades de l’informe d’anàlisi sobre els efectes dels atemptats a Barcelona i a Cambrils (Tarragona), després de 30 dies, ha mostrat “un baix impacte” a les reserves hoteleres i en contractacions turístiques, ha informat el consistori en un comunicat.
L’informe constata que des del mes d’abril es va observar una ralentització del creixement turístic a la ciutat, i que l’activitat hotelera registra fins a un 20% de cancel·lacions en els tres dies posteriors a l’atac.
Així mateix, el document ha assenyalat que el ritme de reserves s’ha frenat entre un 5 i un 10%, encara que ha afirmat que ja s’ha tornat al “ritme de creixement registrat des de principis d’any”, mentre que a l’entorn de Barcelona les cancel·lacions estan per sota o igual que les habituals.
Als apartaments turístics, l’afectació ha estat “baixa”, amb un percentatge de reserves confirmades del 82,35%, per sobre de les xifres del mes d’agost de 2016, i una ocupació del 90,7%, i en el transport aeri, la baixada de reserves es va recuperar en quatre setmanes, encara que la cerca de vols ha caigut un 20% al mercat estranger i un 11% a la resta d’Espanya.
MOBILITAT I EXCURSIONS
En relació a la mobilitat interna, les dades de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han mostrat que els atemptats “no han tingut cap efecte” després dels primers dies pel tancament d’estacions concretes del centre de la ciutat, i les excursions turístiques s’han recuperat en tres setmanes.
Així mateix, no s’ha detectat “cap tipus d’afectació” ni a grans esdeveniments ni a les fires i congressos programats en les setmanes posteriors als atemptats, i les visites turístiques a espais com el Park Güell, el Tibidabo o el Zoo es van recuperar de forma ràpida, segons l’informe.
El document ha estat encarregat per l’Ajuntament a l’Observatori del Turisme de Barcelona, ciutat i regió (OTB), ha participat Apartur, el Gremi d’Hotels de Barcelona, Acave, l’Aeroport del Prat, el Port de Barcelona, els sindicats CC.OO. i UGT.
També ha intervingut la Cambra de Comerç, Fira de Barcelona, Barcelona de Serveis Municipal (B:SM), Icub, el Consorci de Turisme de Barcelona, el Gremi de Restauració, la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, a més de la gerència de Turisme de la Diputació de Barcelona i la direcció general de Turisme de la Generalitat.
S’ha recollit informació de plataformes com Airbnb, Booking, HomeAway, Rentalia, Trip Advisor, i dels principals centres patrimonials com la Sagrada Família, el Park Güell, la Pedrera, la Casa Batlló, el Museu Picasso, la Fundació Miró, el Museu d’Història de Barcelona (Muhba) i el Castell de Montjuïc, entre d’altres.