Barcelona aprova que la mútua municipal Pamem s’integri en el sistema sanitari públic

  • El consistori assumirà dues terceres parts dels 22,8 milions de deute

VilaWeb
Redacció
30.06.2017 - 12:32

El consistori assumirà dues terceres parts dels 22,8 milions de deute

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres el conveni que el consistori i la Conselleria de Salut de la Generalitat van signar per integrar en el sistema de cobertura pública del Servei Català de la Salut (CatSalut) els 8.279 usuaris coberts per l’antiga mútua municipal Institut de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal (Pamem).

El conveni ha rebut el suport del Govern municipal –BComú i PSC–, ERC i el regidor no adscrit, mentre que el grup municipal Demòcrata, Cs i PP han votat en contra i la CUP s’ha abstingut, i la tinent alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha defensat que l’acord reforçarà el sistema de salut i millorarà l’atenció per als usuaris del Pamem.

El Pamem és una entitat pública participada per l’Ajuntament –amb un 60%– i la Conselleria de Salut –amb un 40%– adscrita al Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), que el consistori va crear el 1950 per oferir assistència sanitària als funcionaris i que va arribar a atendre més de 32.000 persones.

No obstant això, el nombre d’afiliats ha anat disminuint progressivament des que el 1993 es va decidir que els nous treballadors que s’incorporaven a l’Ajuntament s’integressin directament a la cobertura del CatSalut, organisme creat per la Generalitat dos anys abans per garantir un accés a l’assistència sanitària universal i pública.

L’acord contempla que el consistori assumeixi dues terceres parts dels 22,8 milions de deute i augmenti en 3,75 milions la seva aportació en les inversions previstes en el conveni de millora d’equipaments sanitaris de la ciutat signat al juliol del 2016, atès que el CatSalut assumirà amb els seus propis recursos l’assistència dels afiliats al Pamem.

Aquest procés s’allargarà tres mesos, en els quals hi haurà un diàleg amb els sindicats i s’oferirà acompanyament als afiliats, encara que treballadors i sindicats com UGT, CC.OO., Csif i Sapol han acudit al ple per protestar pel tancament del Pamem, encara que Ortiz ha insistit que “no es pot allargar un procés agònic que va en contra dels veïns”.

OPOSICIÓ

La regidor del grup municipal Demòcrata Mercè Homs ha assegurat que el Govern municipal ha donat l’esquena als treballadors municipals: “No votem en contra del tancament del Pamem, sinó de la forma en què s’ha fet”, i Paco Sierra (Cs) ha assegurat que l’alcaldessa, Ada Colau, maltracta als funcionaris de l’Ajuntament.

La regidora d’ERC Monsterrat Benedí ha al·legat que els usuaris no han rebut suficient informació, Alberto Fernández (PP) ha criticat “la falta de rigor i de la informació comptable imprescindible” del Govern municipal, i Maria Rovira (CUP) ha demanat una auditoria externa que expliqui el dèficit, a més de més informació i acompanyament per als usuaris afectats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor