Barcelona acollirà un laboratori europeu per desenvolupar arquitectures de computació de codi obert

  • El Barcelona Supercomputing Center anuncia aquesta col·laboració global

VilaWeb

ACN

11.11.2019 - 13:46
Actualització: 11.11.2019 - 14:37

El Barcelona Supercomputing Center ha anunciat que la capital catalana acollirà un laboratori europeu per desenvolupar arquitectures de computació de codi obert, l’European Laboratory for Open Computer Architectura (LOCA). La seva missió serà dissenyar i desenvolupar a Europa xips basats en hardware de codi obert per ser utilitzats en les noves generacions de superordinadors i en altres àmbits de la computació d’altes prestacions. Hi col·laboraran empreses, fundacions i institucions acadèmiques. Serà un entorn perquè enginyers informàtics i científics de primer nivell treballin conjuntament.

Els objectius de LOCA estan lligats a un panorama tecnològic que s’està transformant per l’increment exponencial de l’anàlisi de dades, que requereix xips més potents, noves tecnologies de memòria, emmagatzematge de gran capacitat, ràpid i barat, un ample de banda massiu i acceleradors per donar resposta a les necessitats de més potència i rendiment de les aplicacions.

Les arquitectures de computació obertes com les que es desenvoluparan a LOCA permeten dissenyar el hardware i el software per donar respostes especialitzades a les diferents necessitats que tenen les aplicacions de diversos àmbits, per exemple, les aplicacions de grans dimensions destinades a la recerca científica.

La creació de models per entendre i predir el canvi climàtic i les simulacions per dissenyar nous fàrmacs, per entendre l’origen i l’evolució de l’univers o per a nous desenvolupaments en el camp de l’enginyeria són només alguns dels molts camps en què es requereix un ús cada vegada més intensiu de la supercomputació i en què s’utilitzen i analitzen quantitats cada vegada més massives de dades.

LOCA estarà dirigida per John D. Davis, doctor en Enginyeria Electrònica (arquitectura de computadors) per la Universitat de Standford i anteriorment investigador especialitzat en arquitectura de computadors i sistemes a Microsoft Research a Silicon Valley.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor