Barcelona confirma 747 casos de verola del simi en dos mesos

  • L'Agència de Salut Pública de Barcelona investiga 246 casos sospitosos més

VilaWeb
ACN
31.07.2022 - 15:36
Actualització: 31.07.2022 - 20:08

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha informat que s’han notificat 1.040 casos sospitosos de verola del simi a Barcelona en dos mesos –entre el 19 de maig i el 24 de juliol– i que se n’han confirmat 747. En aquests moments, hi ha 246 casos sospitosos més en investigació, segons l’ASPB, que demana d’extremar les precaucions aquest estiu per prevenir la verola del simi. Gairebé tots els casos confirmats han presentat febre, cansament, inflamació dels ganglis limfàtics, i erupcions cutànies localitzades amb freqüència a la zona genital i perianal. La majoria dels afectats són homes, entre vint anys i vuitanta-vuit, amb una edat mitjana de trenta-vuit anys. En el 98% dels casos el mecanisme de transmissió ha estat el contacte sexual.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona recorda que per a reduir la transmissió cal que les persones amb símptomes compatibles i aquelles que hagin tingut contacte amb persones amb diagnòstic confirmat s’aïllin i es posin en contacte amb el metge. Entre les mesures per a interrompre la transmissió destaquen d’evitar el contacte estret amb persones amb símptomes compatibles amb la malaltia, especialment les relacions sexuals, reduir el nombre de parelles sexuals i no compartir objectes com ara tovalloles.

En la majoria dels casos de verola del simi els símptomes són lleus i passades entre dues setmanes i quatre els malalts es recuperen sense necessitat de cap tractament. Els símptomes solen aparèixer entre els dies 5 i 21 d’ençà de l’exposició al virus. No hi ha un tractament específic, sinó que es fan servir tractaments de suport segons quins siguin els símptomes.

El Departament de Salut va començar la campanya de vaccinació de la verola del simi el 21 de juliol a tres centres diferents, on cal demanar hora: BCN Checkpoint, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Unitat d’ITS Drassanes-Vall Hebron.

El vaccí és dirigit a persones que es considera que tenen un alt risc de contraure la malaltia: aquelles que mantenen pràctiques sexuals d’alt risc incloses en programes de profilaxis pre-exposició al VIH o amb infecció per VIH, i els contactes estrets de casos confirmats amb més risc de tenir malaltia greu (infants, embarassades i immunodeprimits).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor