05.04.2023 - 14:44
|
Actualització: 05.04.2023 - 17:40
El Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, la Intersindical Valenciana, la patronal Cecot i la Cambra de Comerç de Girona són algunes de les seixanta entitats que s’han adherit al manifest “Oficialitat, ara“, que reclama al govern espanyol que faci oficial el català a la UE aprofitant que aquest juliol assumirà la presidència del Consell de la UE.
Les entitats denuncien que la manca d’oficialitat implica “la discriminació del català a la legislació” i “la vulneració dels drets dels catalanoparlants. El manifest va ser impulsat per unes quantes entitats, entre les quals Plataforma per la Llengua, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, i ha anat sumant adhesions de l’àmbit sindical, econòmic, polític i cultural.
El manifest argumenta que “no cal modificar cap tractat” perquè el català sigui oficial a la UE i recorda que el reglament del Consell de la unió sobre les llengües oficials s’ha modificat en set ocasions per afegir-ne de noves.
Per a les entitats impulsores, és una “anomalia” que la tretzena llengua de la UE en nombre de parlants no compti amb el mateix reconeixement que moltes altres llengües europees. I afegeixen: “Això és contrari al principi fundacional europeu de protecció del multilingüisme, consagrat a l’article 3 del Tractat de la Unió Europea i a la Carta de Drets Fonamentals de la UE”.
La manca d’oficialitat també va en contra de l’informe final de la Conferència pel Futur d’Europa, afegeix el manifest: “Un dels processos participatius més importants de la història de la UE”, que “reclama més protecció per a les anomenades ‘llengües regionals’, com és el cas de la catalana”.