22.10.2024 - 12:31
|
Actualització: 22.10.2024 - 12:46
El 22 d’octubre de 1899, avui fa cent vint-i-cinc anys, la revista barcelonina Los Deportes va publicar un anunci humil d’un ciutadà suís que cercava gent per a jugar a futbol. L’anunci, redactat en castellà i amb algunes errades, deia així: “El nostre amic i company Mr. Kans Kamper, de la secció de Foot-Vall de la societat Los Deportes i antic campió suís, desitjós de poder organitzar alguns partits a Barcelona, prega a tot aquell que senti afeccions per tal esport de posar-s’hi en contacte, i per tal efecte passi per aquesta redacció un dimarts o un divendres al vespre, de nou a onze.” Qui havia posat l’anunci no era Kans Kamper, sinó Hans Gamper (que més tard es canvià el nom i es digué Joan Gamper). Aquell text publicat a la secció “Miscel·lània” va ser la llavor del FC Barcelona, un dels clubs de futbol més importants del món.
Avui el Barça recupera aquell petit anunci amb una publicitat als diaris esportius catalans en paper, que acompanya amb el lema “Avui fa 125 anys, Joan Gamper publicava l’anunci més petit de la història per fundar el club més gran del món.”
L'anunci més petit de la història per fundar el club més gran del món
𝟏𝟐𝟓𝐞̀ 𝐀𝐍𝐈𝐕𝐄𝐑𝐒𝐀𝐑𝐈 pic.twitter.com/kvScal7EdS
— FC Barcelona (@FCBarcelona_cat) October 22, 2024
Aquell anunci era el segon intent de Gamper de jugar en un equip de futbol a Barcelona, un esport encara desconegut i que amb prou feines es practicava al carrer i en algun recinte esportiu d’unes altres disciplines, que s’adaptava per a la situació. Gamper es va posar en contacte amb Jaume Vila, propietari del Gimnàs Tolosa, per a demanar-li de jugar a futbol amb els membres del gimnàs que es trobaven a l’antic velòdrom de la Bonanova. Tanmateix, Vila s’hi va negar amb l’argument que no admetien jugadors estrangers.
Gamper no va plegar veles i va provar de posar-se en contacte amb Francesc Solé, propietari del Gimnàs Solé, que es va mostrar més receptiu i el va animar a cercar companys amb un anunci a la revista Los Deportes, que compartia edifici amb el gimnàs, al carrer de Montjuïc del Carme número 5 (cantonada amb Pintor Fortuny, al costat de la rambla dels Estudis i molt a prop de Canaletes). De fet, totes dues entitats estaven vinculades i Los Deportes era l’òrgan periodístic de l’Associació Catalana de Gimnàstica.
L’anunci va funcionar i poc més d’un mes després de publicar-se, el 29 de novembre de 1899, Joan Gamper, el seu amic suís Walter Wild, i els deu esportistes que van respondre a la crida (els catalans Lluís d’Ossó, Bartomeu Terrades, Pere Cabot, Carles Pujol i Josep Llobet; l’aragonès Enric Ducay; el suís Otto Kunzle; els anglesos John i William Parsons, i l’alemany Otto Maier) van fundar el Foot-ball Club Barcelona, primer nom oficial del Barça i que el va definir fins que el franquisme el va rebatejar amb el nom de Club de Fútbol Barcelona. El 1973, cap al final de la dictadura, el club va catalanitzar el nom oficial: Futbol Club Barcelona.