Arriben a Barbastre una quarantena d’obres d’art originàries de les parròquies de la Franja

  • Una comitiva del govern aragonès ha rebut les peces procedents del Museu de Lleida

VilaWeb

ACN

05.03.2021 - 12:12

El camió escortat pels Mossos i carregat amb una quarantena d’obres d’art originàries de les parròquies de la Franja de Ponent ha sortit pocs minuts abans de les 11.00 del Museu de Lleida en direcció al Museu Diocesà de Barbastre – Montsó. Són la meitat dels vuitanta-tres bens en litigi que encara són a Lleida i que el Consorci del Museu ha acordat lliurar a l’Aragó en compliment a l’execució provisional d’una sentència. Es tracta d’una nova transmesa que culminarà el dimecres, en què ja s’hauran lliurat a l’Aragó les cent onze obres totals. Una comitiva del govern aragonès encapçalada pel conseller d’Educació i Cultura, Felipe Faci, les ha rebut al Museu Diocesà.

El Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal va presentar a final de febrer al Jutjat de primera instància número 1 de Barbastre el pla d’entrega dels vuitanta-tres béns de la Franja restants que eren objecte de la resolució judicial. El Museu de Lleida ja ha lliurat vint-i-vuit obres en dos trasllats al Museu de Barbastre. Eren peces d’orfebreria i d’altres que estaven en dipòsit a l’equipament lleidatà, no exposades. Ara però es lliuren la resta de béns en litigi, inclosos la quinzena que formen part de l’exposició permanent del Museu com el Frontal de Sant Vicenç, l’Arqueta i el Frontal de Sant Hilari, el Frontal o els retaules de Sant Antoni Abat i Sant Hermità, entre molts altres.

El Consorci també assenyalava en l’escrit presentat al jutjat que “sense perjudici de la voluntat de complir amb l’ordre d’entrega dels béns”, cal advertir de la necessitat de resoldre els recursos presentats a l’auto de l’11 de febrer i les oposicions a l’execució provisional. S’apuntava que això s’hauria d’haver resolt abans del termini de dos mesos que s’havia donat per lliurar els béns el 15 de febrer i s’adverteix que si es compleix la sentencia seria “impossible o d’extrema dificultat” restaurar la situació anterior a l’execució provisional.

Per tot plegat, el Consorci continua demanat al jutjat que resolgui els recursos abans d’acabar de lliurar les vuitanta-tres peces ja que si després no es confirma la sentència es vulnerarien “drets fonamentals” perquè s’haurien traslladat unes obres sense necessitat.

Polèmica entre la conselleria i el Bisbat

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va lamentar a mitjan de febrer que el Bisbat de Lleida accedís a lliurar les obres de la Franja de Ponent que hi ha al Museu de Lleida i que l’únic que podien fer era presentar al·legacions. “El bisbat és el propietari de les obres, perquè el Consorci només n’és dipositari, i decideix que les vol tornar i nosaltres no hi podem fer més que presentar al·legacions”, va afirmar. En aquest context, Ponsa va assegurar que en el moment que el Bisbat va decidir lliurar-les el Consorci es va reunir i van decidir entre tots junts que les entregaven.

Per contra, el Bisbat de Lleida va assegurar aquesta setmana que es va mostrar partidari d’autoritzar el trasllat dels cent onze béns de la Franja arran del fet que la conselleria tragués a subhasta pública el seu trasllat. Així ho van posar de manifest en un comunicat on també matisaven que davant el requeriment judicial de lliurament de les obres reclamades, tot i lamentar la decisió i estar-hi en desacord, el bisbat va manifestar a la consellera Àngels Ponsa a través d’una carta que “no es podia fer res més” que autoritzar l’entrega de les peces.

Ahir la consellera va voler donar per tancada la polèmica dient que l’adversari en aquest tema no era el Bisbat de Lleida “ni molt menys”. “Hem intentat treballar bé”, va resoldre. Així, va reiterar que tot plegat és fruit d’una “sentència injusta” i que esperen que el jutge que ha dictat l’ordre doni resposta a les al·legacions presentades. Finalment, ha conclòs: “anirem fins al Tribunal de Drets Humans a Estrasburg i on calgui”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor