[VÍDEO] Un veí de Banyoles enregistra policies espanyols que l’humilien perquè els parla en català

  • La Plataforma per la Llengua ha fet públic un enregistrament en què se sent com els agents li diuen "parla'm en castellà, jo parlo en aquest idioma, el de la bandera", i "les ordres de la policia les has de complir"

VilaWeb

Redacció

26.05.2021 - 10:27
Actualització: 26.05.2021 - 12:04

Un veí de Banyoles va enregistrar una conversa amb dos policies espanyols que van humiliar-lo pel fet de parlar en català quan volia renovar el DNI. Els agents li exigien que els parlés en castellà, tot dient que era una falta de respecte i acusant-lo de crear un conflicte expressament. A més, el van intimidar fent ús de la posició d’autoritat. “Les ordres de la policia les has de complir“, li digueren; i: “Parla’m en castellà, jo parlo en aquest idioma, el de la bandera.” L’home, que va enregistrar la conversa, es va posar en contacte amb la Plataforma per la Llengua, que ara ha presentat una denúncia administrativa a la subdelegació del govern espanyol a Girona per l’incompliment de la llei de l’estatut bàsic del treballador públic, que obliga els funcionaris a garantir l’atenció en català, i la llei de política lingüística, que estableix que tothom té el dret de relacionar-se i ser atès en català a l’administració. Una volta presentada la denúncia, la Plataforma per la Llengua ha fet públic l’enregistrament de la intimidació, que faran servir de prova:

El conflicte va començar tan bon punt el veí de Banyoles es va adreçar als policies espanyols de l’oficina de l’expedició de carnets d’identitat i passaports, que no van mostrar cap predisposició a entendre’l en català ni a garantir-li el dret de ser atès en aquesta llengua. Un dels policies li va retreure que parlés en català quan se li adreçava en castellà, tot dient que era una falta de respecte.

Després, el ciutadà va presentar la queixa a la Plataforma per la Llengua, que ha tramitat la denúncia on demana al subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, que comuniqui formalment els fets a la comissaria i recordi als treballadors públics l’obligació de respectar els drets lingüístics dels catalanoparlants. També demana que s’investiguin els fets i s’identifiquin els agents responsables de la intimidació per obrir un procediment sancionador d’acord amb l’estatut bàsic del treballador públic i la llei del règim disciplinari de la policia espanyola.

La Plataforma per la Llengua recorda en un comunicat que al gener es va documentar un conflicte semblant, quan un ciutadà va telefonar a la comissaria de la policia espanyola de Sant Feliu de Guíxols i la dona que va atendre’l va exigir-li que parlés en castellà. Llavors, l’organització també va presentar una denúncia a la subdelegació del govern espanyol, que va respondre que no s’havia pogut trobar el responsable i no tenien constància dels fets.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor