24.07.2016 - 02:00
Carles Fontserè: l’aventura artística serà al Monestir de St. Esteve de Banyoles fins al 9 d’octubre. La mostra explica la figura de Carles Fontserè, cartellista destacat durant de la Guerra Civil, pintor, gravador, il•lustrador de llibres, dibuixant de còmics, escenògraf i fotògraf.
L’exposició ofereix un recorregut per les diferents disciplines conreades per l’artista, destacant, sobretot, la seva obra fotogràfica realitzada a les metròpolis europees i americanes. Carles Fontserè: l’aventura artística existeix gràcies a la donació del fotògraf el 1994. Fontserè va cedir el seu patrimoni en règim de vitalici a Generalitat de Catalunya. Al llarg del 2013, des de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, van fer inventari del fons de Carles Fontserè, que es trobava a la casa familiar de Porqueres, on va morir el 2007.
Aquesta exposició s’inclou dins la quarantena d’actes organitzats per commemorar el Centenari del naixement de Carles Fontserè, impulsats pel Departament de Cultura. Les activitats d’homenatge, com ara exposicions, publicacions, conferències i taules rodones, posen l’accent en el vessant de fotoperiodista de Fontserè. La celebració de l’Any Fontserè destaca el vessant fotogràfica de l’artista alhora que posa el valor tot el patrimoni que va cedir l’artista polifacètic.
Altres exposicions que mostren el Fontserè fotògraf són Carles Fontserè. Una història gràfica de Nova York, que s’exposarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya a partir del mes vinent d’octubre; Mirades a Fontserè és un recull fotogràfic de mirades de diversos fotoperiodistes sobre l’artista, que es podrà veure a l’Escola Internacional de Fotografia Grisart a Barcelona i a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.
L’altre eix de l’any Fontserè són les publicacions, com la monografia: Carles Fontserè, des de l’exili. Fotografia i assaig social d’un temps viscut (1958-1973), que vol ser el llibre de referència sobre la faceta fotogràfica de l’artista vinculant-lo amb altres fotògrafs del moment com Joan Colom, Oriol Maspons o Julio Ubiña. L’altra publicació destacada adreçada a la internacionalització de l’artista és la traducció a l’anglès del primer dels quatre volums de les memòries que l’artista va escriure personalment entre el 1931 i el 1939.
Les activitats del centenari es complementen amb visites guiades a Can Tista, l’estudi-taller de l’artista a Porqueres, i a Perpinyà, on va viure una temporada durant el seu exili a França. A més, prop d’una desena de conferències i taules rodones valoraran l’obra de l’artista.