22.06.2016 - 11:20
Anticorrupció s’oposa a investigar Fernández Ordóñez i Restoy per una suposada “desídia” en la supervisió
MADRID, 22 (EUROPA PRESS)
La Fiscalia Anticorrupció ha rebutjat que els màxims responsables del Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) participessin “conscientment, voluntàriament i materialment” en la presumpta estafa que va suposar la sortida a Borsa de Bankia i, en conseqüència, ha negat que una suposada “desídia” en la seva tasca de supervisió sigui constitutiva d’un il·lícit penal.
En un escrit, a què ha tingut accés Europa Press, el fiscal Alejandro Luzón s’oposa a admetre la petició de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC) a citar en qualitat d’investigats l’exgovernador del Banc d’Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, l’exvicepresident de la CNMV, Fernando Restoy, l’antic subgovernador del regulador, Javier Aríztegui, i l’exdirector general de Supervisió, Jerónimo Martínez Tello.
El representant del Ministeri Públic explica que la CIC, presidida per Gonzalo Postigo, ha criticat la “desídia o el dèficit d’actuació” d’aquests organismes per la falta d’abast de la seva funció de vigilància i control. Tot i això, posa en relleu que “no és possible” participar, a títol d’imprudència, en un delicte dolós, com és el cas de l’estafa, en què l’engany és la “medul·la, l’ànima o la pedra angular”.
Després de recordar que la responsabilitat per imprudència ja ha estat descartada per la Sala del Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional, el fiscal recorda que és “encara més insostenible” perseguir una actuació dolosa perquè no existeixen proves en la causa i “resulta radicalment incompatible amb la intervenció que aquestes institucions han tingut amb vista a la correcció de diverses males pràctiques al seu moment detectades”.
“L’opció de considerar l’existència d’un delicte dolós, això és que els funcionaris del BE o de la CNMV van participar dolosament per omissió en el delicte d’estafa que s’investiga en aquests actes, equival a admetre que els esmentats funcionaris van contribuir conscientment, voluntàriament i materialment al resultat lesiu”, ha conclòs.
La CIC, defensada per l’advocat Andrés Herzog, ha acusat els responsables del Banc d’Espanya d'”ocultar” els “problemes” i les irregularitats comptables detectades, mentre que va recriminar a la CNMV de permetre l’operació de juliol del 2011 per haver “eximit l’entitat de la presentació dels seus comptes anuals auditats”.
FUSIÓ I SORTIDA A BORSA DE BANKIA
En el marc de la causa, oberta després de les querelles presentades el juny del 2012 per UPyD –que s’ha retirat del cas–, els perits judicials Antonio Busquets i Víctor Sánchez Nogueras, adscrits al Banc d’Espanya, van ratificar el passat 12 de gener els informes en els quals apuntaven que el grup, conformat el desembre del 2010 per set caixes d’estalvis, presentava pèrdues des de dos anys abans, i l’entitat va sortir a Borsa sense oferir la seva “imatge fidel” als inversors institucionals i als accionistes minoritaris.
El juliol del 2012, Andreu va imputar l’exvicepresident del Govern espanyol i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, una trentena d’antics membres del Consell d’Administració, així com Bankia i BFA en qualitat de persones jurídiques per indicis de delictes de falsificació de comptes, administració deslleial, maquinació per alterar el preu de les coses i apropiació indeguda.
El jutge Andreu va acordar el novembre del 2015 augmentar fins als 38.290.648 euros la fiança en concepte de responsabilitat civil imposada a l’entitat financera, la seva matriu BFA, l’expresident Rodrigo Rato, l’exvicepresident José Luis Olivas, l’antic conseller delegat Francisco Verdú i l’exconseller executiu i secretari d’Estat d’Hisenda José Manuel Fernández Norniella.