La tricolor republicana: per què Espanya té dues banderes?

  • La tricolor amb el morat a sota només va ser la bandera de la segona república espanyola

VilaWeb
23.02.2019 - 22:00
Actualització: 24.02.2019 - 11:42

Són pocs els estats al món que tenen dues banderes. I quan passa, normalment cal anar a cercar-ne la raó en un canvi de règim. És el cas d’estats on hi ha hagut guerres com ara Líbia, l’Irac o l’Afganistan. A Europa el canvi de bandera és molt estrany. N’hi ha hagut de lleus al disseny i molt sovint de caràcter estètic, per exemple per a fixar colors o per llevar-ne ornaments. Espanya és un dels pocs casos de doble bandera nacional: hi ha una bandera espanyola tradicional, feta servir tant en el règim monàrquic com en primer de republicà i la dictadura franquista, i una altra de feta servir durant la segona república.

La tricolor amb la franja morada és la bandera republicana?

No. Popularment sol dir-se que la tricolor vermella, groga i morada és la bandera republicana espanyola. També hi ha qui parla dels ‘colors republicans’ barrejant-los tots tres. Però això no és exacte. Al llarg de la història, Espanya ha tingut dos períodes republicans i la tricolor només va ser definida com a bandera nacional en el segon, no pas en el primer. A banda, els republicans bascs, gallecs i catalans no l’han acceptada com a bandera pròpia d’ençà dels fets del 1934.

La primera república es va proclamar el 1873 i no va arribar a durar dos anys. La bandera oficial va ser la mateixa que hi havia abans en ús, però canviant-ne l’escut. La bandera espanyola existia d’ençà del 1785, encara no un segle abans i incorporava l’escut de Castella i Lleó sota una corona. Quan va arribar la república simplement en va retirar la corona. La bandera de la primera república espanyola és aquesta:

Amb la restauració monàrquica es va tornar a incorporar la corona, fins a la proclamació de la següent república el 1931. Aleshores sí que en van canviar el disseny.

Així i tot, cal aclarir que amb la proclamació de la primera república algunes ciutats i un vaixell de guerra a Cadis ja varen hissar la que després seria la bandera tricolor de la segona. Però sense èxit.

La bandera de la segona república espanyola

La proclamació de la segons república espanyola –i de la catalana– va ser als ajuntaments. I aquesta vegada el canvi de bandera va ser espontani i multitudinari. El d’Eibar, al País Basc, va ser el primer que va hissar la bandera que més tard es coneixerà com a republicana. Era aquesta:

Respecte de la bandera nacional anterior hi havia dues diferències. La primera era que s’igualava la mida de les tres franges i la segona era l’aparició del color morat en la franja inferior. A l’escut canviava la corona del rei per la que es va conèixer per ‘corona republicana’, un contrasentit.

Del 1868 ençà Espanya tenia un escut que, bàsicament, és el que ha continuat fent servir. Incorpora els dels vells regnes de Castella, Lleó, Granada i Navarra i les barres de la Corona d’Aragó. La república simplement va canviar una corona per una altra, després de molts dubtes.

Quin és el motiu de la franja morada?

La franja morada és un error. Els republicans espanyols trobaven la bandera de la monarquia massa catalana i varen reclamar la introducció del que deien que era el color de la bandera de Castella, que també feien servir els liberals.

Però la qüestió és que el penó de Castella no era morat sinó carmesí. Tot amb tot, la llegenda que afirma que el morat era el color de Castella s’ha consolidat i ja és per a sempre. De fet, els grups castellanistes fan servir el penó morat com a emblema del seu país.

Hi havia banderes alternatives a la tricolor?

Durant el període de la primera república espanyola alguns grups ja varen intentar crear una bandera diferent, sense èxit. Una variant curiosa, que es va hissar sobretot a Andalusia va ser aquesta, en què la franja groga era blanca.

També és curiosa la bandera que es va dir de la república federal espanyola. La varen fer servir sobretot els nacionalistes canaris del Partit Federal i incorporava un triangle blau amb estels, que representaven els qui en volien ser els estats. Va tenir molt poc èxit, també perquè la segona república espanyola va evolucionar de pressa cap a un estat ple de suspicàcies envers la Generalitat de Catalunya i el govern basc.

I la bandera amb el blau?

Hi ha encara una darrera bandera, de la qual hi ha pocs testimonis. Arran de la proclamació de la primera república espanyola a Barcelona varen aparèixer tricolors però amb la franja inferior blava, no pas morada. Els historiadors no es posen d’acord en la significació d’aquesta bandera, que podria ser, emperò, el precedent de la que acabaria essent la bandera de la segona república espanyola.

I l’estelada?

En la proclamació de la República Catalana el 14 d’abril del 1931, l’estelada, que havia estat creada a començament del segle XX a inspiració de la bandera de Cuba, no va onejar al balcó de l’ajuntament de Barcelona. Però sí que va ser la bandera amb la qual es va tornar a proclamar l’estat català el 6 d’octubre de 1934. En aquell moment ja es va considerar una bandera antagònica de la república espanyola, de la qual l’estat català es volia separar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor