La gran banca espanyola perd un 44% del seu valor en tres mesos pel coronavirus

  • El sector es planteja situacions que van des d'una crisi efímera a una recessió que es pot allargar fins al 2021

VilaWeb

ACN

07.04.2020 - 08:36

Abans que esclatés la crisi del coronavirus 2019, la gran banca a l’estat espanyol no passava pel seu millor moment. Als mercats, l’alentiment econòmic començava a castigar un sector que, durant l’última dècada, no ha aconseguit recuperar els nivells de rendibilitat previs al 2008. En arrencar l’actual exercici, el valor en borsa dels sis bancs de l’Ibex-35 tendia a la baixa, un comportament que s’ha accentuat amb la paràlisi econòmica provocada per la Covid-19. Al tancament del primer trimestre, la capitalització agregada del Santander, el BBVA, CaixaBank, el Sabadell, Bankia i Bankinter ha caigut un 44% respecte a finals de 2019, un percentatge que equival a 57.287 milions d’euros.

Les previsions de les diferents entitats bancàries contemplen tota mena d’escenaris: des de situacions que preveuen una crisi efímera i una ràpida recuperació fins a llargues recessions que poden allargar-se fins al 2021. ‘El sector passarà un any negatiu en termes de resultats i de morositat’, assegura el director de mercat de capitals de Caixa d’Enginyers, Bas Fransen.

També comparteix la seva opinió el professor d’economia d’Esade, Juan Pedro Aznar, que preveu una forta davallada en la sol·licitud de crèdits, una de les principals potes del negoci bancari. ‘Molta gent que s’estava plantejant comprar un pis i demanar una hipoteca, per exemple, ara es faran enrere’, apunta.

Malgrat tot, molts bancs arriben a aquesta crisi amb una situació molt diferent a la del 2008. La presidenta del Banco Santander, Ana Botín, va deixar-ho clar durant l’última junta general d’accionistes de l’entitat celebrada el passat divendres: ‘Avui els bancs som part de la solució.’ De fet, des del Santander apunten que compleixen ‘sobradament’ amb les ràtios de capital per pagar dividends –tot i que no en donaran, seguint les recomanacions del Banc Central Europeu-. En la mateixa línia s’expressen altres entitats com el BBVA, que destaca que afronta la crisi actual des d’una posició de ‘fortalesa’ i amb ‘una sòlida posició de capital i liquiditat’.

El professor d’Esade, Juan Pedro Aznar, coincideix en assenyalar que els grans bancs espanyols estan millor preparats després ‘d’aprendre de les lliçons del 2008’. ‘El sector a Espanya s’ha fet més competitiu i té una presència important als mercats internacionals’, destaca. A més, recorda l’evolució de la ràtio de morositat durant els últims anys, gairebé a nivells precrisi. L’any 2019, el 4,8% dels crèdits a l’estat eren de dubtós cobrament, un percentatge que l’any 2013 s’havia elevat fins al 13,6%, segons dades del Banc d’Espanya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor