25.04.2019 - 12:54
|
Actualització: 25.04.2019 - 13:16
L’Audiència espanyola ha condemnat Domingo Parra, ex-conseller delegat de Banc de València, a quatre anys de presó per un delicte continuat d’administració deslleial en diverses macrooperacions urbanístiques finançades per l’entitat que van causar un perjudici superior a els 160 milions d’euros.
A la sentència, la secció primera de la sala penal ha imposat també una pena de sis mesos de presó a l’ex-director de participacions d’immobiliària, Alfonso Monferrer, i quatre mesos de presó per als empresaris Salvador Vila i Juan Bautista Soler. D’altra banda, absol Carlos Pascual, Fernando Polanco i Teresa Villalba.
La causa neix de la querella que el 2013 va presentar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) en què s’al·legava que la ‘conducta abusiva’ amb la qual Parra buscava obtenir un ‘lucre il·lícit ‘a favor dels seus socis, havia suposat a l’organisme un forat de 160,5 milions d’euros.
Segons el relat judicial, les macrooperacions que Parra va dur a terme amb aquestes companyies van ser realitzades ‘sense seguir els protocols establerts pel Banc de València i sense seguir les recomanacions que havia fet el Banc d’Espanya’. Així doncs, sota el control de qui va ser màxim directiu de l’entitat, no es van analitzar ‘degudament i amb un mínim rigor’ aquestes inversions, que van deixar un perjudici patrimonial en les diferents macrooperacions de 90,4 milions d’euros, de 77,8 milions i de 29,8.
En concret, el tribunal presidit per la jutge Concepció Espejel subratlla que no es va percebre de ‘forma diligent i deguda’ el risc que podrien comportar aquestes operacions ‘altament arriscades’, ja que no es van estudiar les possibilitats de reemborsament dels socis, als quals no els van exigir prou garanties. La intervenció de Parra va permetre que Nou Litoral, Salvador Vila SL i Urbanes del Levante ‘poguessin disposar’ dels fons abans que les operacions fossin aprovades pels òrgans competents del banc (Comitè de Riscos, Comissió Executiva i Consell d’Administració).
Per aquests fets, la sala considera que hi va haver administració deslleial, però no un suposat d’apropiació indeguda, ja que ‘no s’han practicat proves que els diners lliurats pel banc hagués anat a parar al patrimoni dels acusats’. Tampoc no consta que els fons es destinessin a finalitats diferents per a les quals es van rebre: la compra de sòl rústic i el refinançament de deutes previs que les societats havien contret amb el Banc de València.
Amb tot, ‘ha quedat plenament acreditat un gravíssim perjudici per al banc com a conseqüència de l’actuació fraudulenta dels acusats, mitjançant una gestió desastrosa a través d’una sèrie d’operacions absolutament arriscades i amb un clar caràcter especulatiu’, conclouen els magistrats.
Durant la vista, Parra, que encara té pendents altres fronts judicials, va defensar les garanties de les macrooperacions, les quals van ser un ‘èxit’ fins a la crisi i van fer ‘guanyar diners’ a l’entitat.
És la segona vegada que l’Audiència espanyola es pronuncia en contra de l’ex-conseller delegat de Banc de València, que el febrer va ser condemnat a un any i set mesos de presó per administració deslleial en préstecs a la societat Pegoliva, la qual li era afí tant econòmicament com personalment.