El Banc dels Aliments cerca empreses que vulguin ajudar-lo en la lluita contra el malbaratament alimentari

  • El 2023, el 60% dels aliments que va distribuir el Banc eren recuperats

VilaWeb

ACN

16.08.2024 - 21:40
Actualització: 16.08.2024 - 22:06

Cada any, a Catalunya, cada llar llença seixanta-un quilos d’aliments. Una xifra esfereïdora tenint en compte que el nombre de famílies en situació de vulnerabilitat no para de créixer. Per combatre aquest fenomen, el Banc dels Aliments treballa d’ençà de fa trenta-cinc anys recuperant aquests productes, fent-los arribar als qui més ho necessiten i transformant-los en àpats saludables. Amb l’objectiu de potenciar aquest vessant de la seva feina, sovint poc coneguda, l’entitat ha posat en marxa una campanya per a captar més empreses que vulguin cedir els seus excedents o col·laborar donant una segona vida a aquests productes.

Elisabet Viladomiu, directora del Banc dels Aliments, explica que combatre el malbaratament és una part molt important de la missió de l’entitat. De fet, de les 18.300 tones d’aliments que l’entitat va distribuir el 2023, el 60% van ser aliments recuperats. Després, aquests productes es van distribuir per mitjà d’alguna de les 331 entitats socials amb què col·laboren, que els van fer arribar a 130.000 persones en situació de vulnerabilitat.

“Distribuint aquests aliments entre persones en situació de pobresa alimentària contribuïm a garantir una alimentació saludable, suficient i segura”, explica Viladomiu, que considera que “reaprofitar els aliments és una de les millors maneres de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i les amenaces ambientals i a favor de la sostenibilitat”.

Nova campanya contra el malbaratament

Aquest estiu, l’entitat ha impulsat la campanya “Recuperem i transformem aliments en àpats”, per fer valdre la seva tasca contra el malbaratament i captar noves empreses que vulguin adherir-s’hi. Viladomiu detalla que l’objectiu principal de la campanya és “conscienciar la societat en general i les empreses en concret, sobretot les que fan responsabilitat social corporativa o tenen un compromís a escala local, perquè ajudin el Banc dels Aliments en aquest sentit”. Explica que l’entitat s’ha posat en contacte amb companyies amb les quals ja col·labora en unes altres campanyes, i que la resposta ha estat extraordinària.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Ajudar contra el malbaratament i donar feina a gent que ho necessita

Entre els programes que el Banc desenvolupa per a recuperar i reaprofitar aliments, hi ha la col·laboració que manté amb les anomenades cuines socials, que són entitats que preparen menús que fan possibles cent mil àpats el mes. Alhora, treballa amb cadenes de supermercats per recollir i donar sortida a excedents retirats del mercat per sobreproducció. També recull aliments que no han estat servits en restaurant de fires, com Alimentaria o Seafood Expo, i gestiona més de deu milions de quilos d’envasats, frescs i congelats que la indústria alimentària ja no pot vendre però que són perfectament comestibles. A banda, en el marc de la iniciativa “FoodBack”, cada any recupera vuit-cents mil quilos de fruita i verdura de Mercabarna.

Quant a la transformació, l’entitat té convenis amb unes quantes empreses per a convertir els excedents agrícoles en liquats, purés infantils i conserves. Entre aquestes empreses, hi ha la fundació Espigoladors, amb la qual manté una col·laboració per a transformar aliments en potets de fruita i de pollastre amb verdures. Mireia Barba, presidenta d’aquesta fundació, diu que és un acord molt idoni perquè totes dues entitats estan molt alineades amb la lluita contra el malbaratament.

La fundació disposa d’una empresa d’inserció laboral i transformació alimentària que s’anomena És-imperfect. Hi treballen persones en risc d’exclusió social que, a partir de fruites i verdures de proximitat descartades del circuit comercial per ser imperfectes, per caigudes de preus o per excedents de producció, elaboren conserves vegetals, cremes, melmelades, salses, patés i sofregits. Durant el 2023, És-imperfect va transformar 144.233 conserves vegetals per al Banc dels Aliments i enguany ja n’ha elaborat 132.597 unitats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor