Balears adverteix que hi ha prop de 500 pots de mongetes blanques amb toxina botulínica en mans de consumidors

  • La consellera balear de Salut, Patricia Gómez, ha advertit que hi ha 489 pots de mongetes blanques amb toxina botulínica en mans de consumidors de les Balears, per la qual cosa ha fet una crida urgent a la població perquè s'abstinguin de consumir-los i tornin l'envàs a l'establiment on el van adquirir.

VilaWeb
Redacció
05.07.2016 - 13:56

PALMA DE MALLORCA, 5 (EUROPA PRESS)

La consellera balear de Salut, Patricia Gómez, ha advertit que hi ha 489 pots de mongetes blanques amb toxina botulínica en mans de consumidors de les Balears, per la qual cosa ha fet una crida urgent a la població perquè s’abstinguin de consumir-los i tornin l’envàs a l’establiment on el van adquirir.

Segons ha informat en una roda de premsa, tot i que la setmana passada es van retirar 7.056 pots dels supermercats, encara n’existeixen 238 a Eivissa i 251 entre Mallorca i Menorca que no s’han localitzat en mans de consumidors.

El Centre Nacional d’Alimentació de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició ha confirmat la presència de toxina botulínica en el lot L-146-16 de mongetes blanques cuites de la marca Bonpreu, envasat per Hermanos Cuevas, S.A., en pot de vidre de 400 grams, amb data de consum preferent 31-12-2021, i distribuït a Balears sota la marca IFA Eliges.

El Govern ha recomanat que, si ja s’ha consumit aquest aliment i presenten manifestacions digestives, oculars o fatiga, han d’acudir als serveis d’urgències, ja que cal recordar que dos bombers han estat hospitalitzats a Girona després de compartir un àpat en què estava present aquest producte.

El botulisme és una intoxicació poc freqüent però greu, que s’associa amb la producció d’una toxina en alguns aliments en què s’han desenvolupat determinats bacteris del gènere ‘Clostridium’.

S’associa normalment amb aliments en conserva esterilitzats de manera incorrecta i amb altres tipus d’aliments en els quals no es respecten les condicions de conservació en refrigeració i es mengen sense cuinar.

Els signes d’intoxicació poden aparèixer entre 12 i 36 hores després de la ingesta de l’aliment contaminat, tot i que existeixen casos descrits a les dues hores i fins i tot als vuit dies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor