26.02.2023 - 14:22
|
Actualització: 26.02.2023 - 18:50
Balaguer ha fet aquest cap de setmana la cloenda de la capitalitat de la sardana. Del 19 de març de 2022 fins avui s’han programat una cinquantena d’actes, activitats i difusió de la dansa catalana. Un dels darrers ha estat la ballada de sardanes que s’ha fet avui al migdia a la plaça del Mercadal. Abans, s’ha fet la inauguració del balcó il·lustrat del músic i compositor Enric Sauret, i aquest vespre es farà el concert Balaguer Capital de la Sardana 2022, amb la Cobla Mil·lenària i la participació de l’Orfeó balaguerí al Teatre Municipal. La capital de la Noguera passa el testimoni a Sant Cugat del Vallès com a capital de la sardana el dissabte 18 de març.
El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, ha destacat que durant tot l’any en què Balaguer ha estat la capital de la sardana s’ha optat per fer una fusió d’estils i instruments per acompanyar la sardana amb l’objectiu d’arribar a tothom. De fet, les missions principals de la capitalitat de la sardana són portar la cobla a la població i enfortir la sardana. En aquest sentit, espera d’assolir enguany aquests objectius a Sant Cugat.
La cloenda de la capitalitat ha començat avui a les 11.00 amb una visita comentada a l’exposició “Costumari balaguerí. Tradicions i folklore”, a càrrec de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera. Seguidament, a les 12.00, s’ha fet la inauguració del balcó il·lustrat d’Enric Sauret, músic i compositor, a càrrec del director de l’Escola Municipal de Música, Xavier Monge. També hi ha assistit Swen Schmith-Coll, l’artista que ha fet la pintura mural, al passatge de Gaspar de Portolà.
A les 12.30 s’ha fet una ballada de sardanes a la plaça del Mercadal, amb la Cobla Mil·lenària, seguida del dinar de cloenda a les 14.30 al restaurant Sant Jordi. Finalment, a partir de les 18.00 hi ha el concert “Balaguer Capital de la Sardana 2022”.
En aquest darrer acte, es tocarà la sardana “Sota l’esguard del Sant Crist de Balaguer”, del compositor Josep Cassú, i més composicions recuperades per a la capitalitat, com ara “La galop de Balaguer”, amb versió per a cobla de Dani Gasulla, “Aimat Balaguer”, de Ricard Viladesau, i “Balaguer ciutat comtal”, de Jaume Ventura.