Baixa per dolor menstrual: qui podrà demanar-la i com funcionarà?

  • El permís es regularà mitjançant una incapacitat temporal que assumirà l’estat espanyol al 100% a partir del primer dia de baixa

VilaWeb
Redacció
17.05.2022 - 21:40
Actualització: 17.05.2022 - 21:45

El consell de ministres espanyol ha aprovat l’avantprojecte de l’anomenada nova llei de l’avortament, que, entre més mesures, estableix una baixa per dolor menstrual incapacitador. És una mesura pionera a Europa, que ja fa anys que existeix en alguns països asiàtics. Aquests darrers mesos, els ajuntaments de Girona i Castelló també l’han incorporat com a dret laboral, però l’estat espanyol és el primer d’Europa que l’aprova. Repassem els detalls que se’n saben per a començar a saber com funcionarà aquest permís.

Una baixa assumida per l’estat al 100%

La baixa es regularà mitjançant una incapacitat temporal que assumirà l’estat al 100%, a partir del primer dia. No requerirà dies previs de cotització, com passa amb algunes altres incapacitats.

Quants dies pot durar?

Segons que ha detallat la ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, aquesta baixa no tindrà límit de dies.

Qui s’hi pot acollir?

Montero ha dit que la condició per a agafar aquesta baixa és que hi hagi dolor incapacitador per una menstruació dolorosa, que en molts casos va associat a patologies com ara l’endometriosi o els ovaris poliquístics, tot i que no sempre. El govern espanyol ha detallat les afeccions que comporten dolor menstrual, que seran reconegudes en el permís, tot i que la baixa es podrà agafar encara que el dolor menstrual no sigui causat per cap patologia concreta.

Risc de discriminació laboral?

Algunes crítiques a la mesura assenyalaven que podia implicar un risc de discriminació laboral cap a les dones. Tanmateix, Montero dit que el fet que l’estat se’n faci càrrec totalment és una manera d’evitar aquesta possible discriminació.

Quins canvis implica aquesta baixa?

Fins ara, quan la menstruació causava molt dolor era possible d’agafar la baixa si un professional ho considerava adient, encara que no hi hagués cap permís específic. La principal diferència és que aquesta baixa implicarà que es cobri a partir del primer dia i que no calgui cotització prèvia.

A més, segons algunes entitats i col·lectius feministes, i també segons el Ministeri d’Igualtat, el fet de crear un permís específic implica eliminar el tabú i l’estigma que envolta la menstruació. Alhora, es fa palès que no és normal que la regla faci mal i que les dones no han de forçar-se a anar a treballar amb dolor menstrual intens.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor