20.07.2016 - 16:00
El material, que no es desfà, fa un tap a les canonades i arriba a depuradores i al mar
BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de Badalona (Barcelona) ha llançat una campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre els efectes negatius d’abocar tovalloletes humides per l’inodor, i alertar que causen embussos a les canonades, arriben intactes a les depuradores i generen “grans sobrecostos” en el sanejament públic, de fins a 150.000 euros anuals, ha explicat el consistori en un comunicat.
La iniciativa promou hàbits responsables entre la ciutadania, i alhora consciencia fabricants i distribuïdors per demanar que s’informi “de manera ben visible” que no poden llençar-se al vàter, ha destacat el regidor de l’Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, durant la presentació de la campanya, aquest dimecres a la Depuradora del Besòs, amb el lema ‘STOP WC: El vàter no és una paperera’.
El temps de degradació de les tovalloletes humides és molt llarg, a diferència del paper higiènic i tot i que algunes marques especifiquin que són biodegradables, la campanya posa de manifest que s’han convertit “en un residu molt perillós”.
IMPACTE NEGATIU AL MAR
L’ajuntament ha advertit que quan plou es produeix un problema afegit: l’aigua de la pluja barrejada amb la residual es vessa i arriba al mar, on provoca una mala qualitat de l’aigua durant els dies següents.
Tot i que es recuperi la qualitat microbiològica, “l’aspecte no acompanya al bany a causa de la presència de tovalloletes esfilagarsades que serveixen de punt d’acumulació d’un altre tipus de residus”.
També es produeixen impactes negatius sobre les comunitats submarines per l’acumulació d’aquestes restes als fons marins, i afecten la flota artesanal de pesca de Badalona, a la qual alguns dies se li omplen les xarxes d’aquest material i queden inservibles, amb el conseqüent impacte econòmic.
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha calculat que, com a mesura per a una ciutat de 200.000 habitants, la mala gestió de les tovalloletes humides i teixits similars genera un sobrecost anual en el sistema de sanejament de 150.000 euros.