26.11.2019 - 17:02
|
Actualització: 26.11.2019 - 21:48
L’ex-president francès Nicolás Sarkozy ha intervingut a Madrid en una conferència amb l’ex-president espanyol José María Aznar i ha situat l’independentisme com un ‘problema’ d’abast europeu. Sarkozy ha afirmat que la unitat d’Espanya és fonamental per a l’estabilitat d’Europa. Ha reconegut que la independència de Catalunya ‘no és un problema exclusivament’ d’Espanya’, sinó ‘per a tota Europa’. També ha comparat l’independentisme amb el Brexit, amb un verí i amb una fuga creixent d’aigua, i s’ha mostrat alarmat per la possibilitat que la independència de Catalunya afecti Escòcia i les regions del nord d’Itàlia.
Aznar ha expressat la seva angoixa per una situació que considera de ‘risc màxim’ per a la unitat d’Espanya si finalment es conforma un govern entre el PSOE i els ‘comunistes chavistes’ d’Unides Podem, una coalició ‘radical’ d’esquerres ‘consentida pel secessionisme i l’independentisme. Per Aznar, el fet que els ‘comunistes’ entrin al govern ‘per primera vegada des de la guerra civil’ trenca la transició espanyola.
L’ex-president espanyol ha reivindicat que la seva responsabilitat és ‘alçar la veu’ i ha advertit que no acceptarà, veurà ni viurà cap possibilitat que impliqui el trencament de la unitat d’Espanya.
Veuen un problema en la immigració
Tant Aznar com Sarkozy han assegurat que hi ha un problema de seguretat a Europa. Segons Aznar, les fronteres estan ‘enormement pressionades’ i ha afegit que la conseqüència és el multiculturalisme que existeix a les societats occidentals per l’arribada d’immigrants. Això, diu Aznar, ha originat ‘el populisme de dretes i el d’esquerres’. ‘Les societats multiculturals trenquen l’escala de valors que tenim als països occidentals perquè generen més radicalismes i confrontació’, ha etzibat.
Al seu torn, Sarkozy ha defensat la ‘diferència’ davant la ‘igualtat’ i ha considerat que la igualtat ‘no existeix i no és desitjable’. L’ex-president francès ha dit que cal ‘creure i estimar la diferència’ i ‘deixar de prometre la igualtat’ perquè ‘allò que és igualitari no és just’.