09.09.2024 - 10:01
|
Actualització: 09.09.2024 - 12:56
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que el seu govern ha presentat avui el recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia i ha demanat les recusacions dels magistrats Cándido Conde-Pumpido, Juan Carlos Campo i Laura Díez. Avui també ho ha fet el govern d’Aragó, i el de Cantàbria ho farà al llarg del dia d’avui. A més, avui a les 17.00, el Consell es reunirà per aprovar de presentar el recurs. Els recursos van acompanyats de la petició de recusació de diversos magistrats progressistes a qui el PP vincula amb el PSOE per intentar bolcar la majoria. El termini de presentació dels recursos expira el pròxim dimecres, 11 de setembre. En cap cas els recursos no aturarien l’aplicació de l’amnistia.
De fet, dijous passat el partit ja en va registrar el recurs en contra. La secretària general del PP espanyol, Cuca Gamarra, va remarcar que era necessari i una “obligació moral” del partit. Per la seva banda, Isabel Díaz Ayuso ha dit que la Comunitat de Madrid no s’estaria de braços plegats: “És una llei escrita al dictat dels qui van tractar de donar un cop d’estat des de Catalunya, arbitrària i obscenament inconstitucional.”
Ayuso ha explicat que el govern de Madrid considerava que en la tramitació parlamentària de la llei s’havien infringit preceptes de la constitució espanyola i del reglament del congrés espanyol, i que això havia originat una reforma encoberta de la constitució.
Quant a les recusacions dels jutges, ha sostingut que les demanaven, entre més raons, per la seva vinculació “pública i notòria” amb el PSOE, partit que va presentar la llei d’amnistia, cosa que considera que els inhabilita per a enjudiciar la constitucionalitat de la llei. “Aquest és el motiu pel qual l’ex-ministre Camp ha demanat d’abstenir-se del debat que es tindrà aquest dimarts”, ha recordat.
La batalla de les recusacions
El ple del Tribunal Constitucional espanyol iniciarà demàel debat sobre l’amnistia. Té sobre la taula l’admissió a tràmit –que previsiblement prosperarà– d’una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem espanyol per la no aplicació de la llei d’amnistia sobre un cas de desordres públics a Girona. El debat del recurs del PP no començarà fins al ple del 24 de setembre.
També debatrà per primera vegada sobre les recusacions i abstencions. El recurs del PP i de la Comunitat de Madrid va acompanyat d’una petició de recusació de tres dels 12 magistrats del TC: el president, Cándido Conde-Pumpido, l’exdirectora general de la Moncloa Laura Díez i l’exministre Juan Carlos Campo. Tots per la seva “pública i notòria vinculació ideològica amb el PSOE”.
La setmana passada Campo (que s’havia manifestat contrari a l’amnistia) ja va demanar apartar-se de les deliberacions pel seu paper com a exministre socialista. Una decisió que ha de ratificar el ple del Tribunal Constitucional d’aquesta setmana i que deixa la majoria progressista amb només un vot d’avantatge davant els conservadors, sis vots a cinc.
El PP pretén apartar de la discussió dos magistrats més, fet que bolcaria la majoria a favor dels conservadors, però fonts del TC ja van apuntar la setmana passada que aprofitaran un precedent creat pel sector conservador el 2021 –per no acceptar recusacions contra la sentència del procés- per evitar que s’aprovin aquestes peticions.
Entre sis mesos i un any
Fonts del TC van apuntar la setmana passada que la resolució de la qüestió de fons de la llei d’amnistia es resoldrà en un termini d’entre sis mesos i un any. Els recursos d’empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions d’inconstitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència.