06.06.2016 - 22:00
|
Actualització: 07.06.2016 - 12:59
Avui s’estrena el documentari Els valencians d’Amèrica, d’InfoTV, dirigit per Juli Esteve, que també n’ha escrit el guió. Conta la història dels emigrants valencians del segle XX que es van quedar als Estats Units, on van fer carrera. Alguns foren soldats a Normandia o Vietnam, alguns altres jugadors de beisbol, artistes famosos, obrers industrials o supervivents de l’11-S. El documentari s’estrenarà a les set del vespre a Dénia. També es pot demanar el DVD. Només cal anar a aquesta pàgina.
Us oferim el vídeo de promoció del documentari:
Els valencians d’Amèrica és la quarta part de la sèrie Del Montgó a Manhattan, que explica la immigració de valencians als Estats Units durant tot el segle XX. Els tres capítols anteriors són: La guerra de sempre, Cap a la terra promesa i Adéu, Amèrica.
Hom calcula que uns quinze mil valencians van emigrar cap als Estats Units durant el segle XX: des de pagesos de la Marina que marxaven per diners, fins al cas contrari: valencians que vivien als Estats Units i que van tornar a casa. ‘És espectacular de veure la quantitat d’alcaldes republicans del País Valencià que eren gent que havia tornat dels Estats Units. Gent d’Izquierda Republicana, que no tenien per model l’URSS, sinó els Estats Units, i que van acabar tornant a fer d’alcaldes. Doncs tots, absolutament tots, acabada la guerra de 1936, eren morts o empresonats, o havien tornat a fugir als Estats Units’, diu Juli Esteve.
Hi podrem veure la història de John Singes, per exemple, que fou un dels soldats que van desembarcar a Normandia i que actualment viuen als Estats Units. També ens presenta el cas d’Arlen Vaquer, una valenciana que treballava a les Torres Bessones de Nova York, i que quan hi hagué els atacs va salvar la vida perquè va arribar tard a la feina. O el dels propietaris de València Bakery, una cadena de pastisseries que va arribar a tenir 27 sucursals per tot el país. Sal Ibars, jugador de beisbol, i Trini Reyes, ballarina que acompanyava Nat King Cole, són més exemples de valencians que han fet vida als Estats Units.
El documentari també parla dels clubs i associacions fundats als EUA per valencians, com la que encara hi ha a New Britain, Connecticut, que va arribar a tenir més de 200 membres els anys 50 i 60. Finalment, la perdurabilitat del català, sotmès a l’enorme pressió de l’anglès, és un altre dels capítols del film, on se senten exemples de la mescla de català i anglès (‘hui què fas per lonchar?’).
El film ha tingut el suport, entre més, de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta; la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (Macma); l’Ajuntament de Dénia i quaranta ajuntaments valencians més; les universitats d’Alacant, València, Politècnica de València i Miguel Hernández, d’Elx; l’empresa Rolser; la Diputació de València; i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Després d’aquesta estrena a Dénia, Els valencians d’Amèrica es podrà veure en una cinquantena de pobles i ciutats valencianes que han participat en la producció o han contractat la projecció de la sèrie.