03.07.2016 - 22:00
|
Actualització: 04.07.2016 - 00:04
Avui, 4 de juliol, fa quaranta anys que va començar la Marxa de la Llibertat, una de les primeres grans mobilitzacions populars del catalanisme. Va recórrer, enmig de la repressió, moltes comarques del Principat i també va fer alguns actes al País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord. Per commemorar aquests quaranta anys, s’han organitzat actes a Girona, Esterri d’Àneu, la Sénia, l’Escala i Oliana. La Marxa Som, que recorre aquest estiu el Principat, també recordarà d’una manera especial avui aquell moviment de fa quaranta anys.
Què va ser la Marxa de la Llibertat?
La Marxa de la Llibertat fou un conjunt de sis columnes de caminants, no violentes, que l’estiu del 1976 s’organitzaren per reclamar l’amnistia, les llibertats bàsiques i la recuperació de l’estatut d’autonomia. Al rerefons hi havia la campanya per l’amnistia promoguda un any abans per Pax Christi. Entre els organitzadors i impulsors, s’hi destacaven Lluís Maria Xirinachs, Arcadi Oliveras i Àngel Colom. La Marxa va popularitzar el lema ‘Poble català, posa’t a caminar’.
Enmig d’una forta repressió i persecució de les activitats que organitzava, el 12 de setembre va atènyer l’objectiu final, el monestir de Poblet, on arribaren més de tres-centes persones.