13.12.2022 - 16:14
|
Actualització: 13.12.2022 - 19:46
El laboratori estatal Lawrence Livermore ha aconseguit, per primera vegada, un guany net d’energia, és a dir, que ha obtingut més energia que no la que havia calgut per a crear-la. Ho ha anunciat Departament d’Energia dels EUA.
En aquest experiment, fet el 5 de desembre, es va bombardar una esfera de plasma d’hidrogen amb el làser més gros del món. Quan s’escalfen els isòtops del gas hidrogen (deuteri i triti) es crea heli i neutrons d’alta energia. El resultat de l’experiment ha estat la producció de 3,15 megajoules d’energia per 2,05 megajoules d’energia emprats pels làsers, tot generant més d’un 50% més d’energia de la que s’hi va posar. Perquè els àtoms es fusionin a la Terra, necessitem temperatures deu vegades més càlides que el Sol, uns cent milions de graus centígrads.
És un avenç fonamental, perquè demostra la possibilitat d’aconseguir energia mitjançant la fusió nuclear, una reacció en què dos nuclis d’àtoms en formen un de més pesant. És a dir, el procés contrari de la fissió nuclear. Els científics treballaven d’ençà dels anys cinquanta per demostrar que era possible d’alliberar més energia que no pas la que s’hi esmerçava. Una fita que ara s’ha assolit per primera vegada i és la confirmació experimental que això és possible.
La secretària d’Energia nord-americana, Jennifer Granholm, ha fet l’anunci al costat dels científics del laboratori: “Passarà als llibres d’història.” I ha afegit: “És una de les gestes científiques més impressionants del segle XXI.”
Tot i el gran avenç, es preveu que hagin de passar dècades fins que no es puguin crear centrals nuclears de fusió, que no generen emissions ni produeixen residus radioactius, fet que permetria de tenir una font potencial d’energia neta gairebé il·limitada. En l’experiment detallat avui, només es va produir prou energia per a fer bullir uns 2,5 litres d’aigua, de manera que encara falten molts passos fins que no es pugui comercialitzar a gran escala.