Avdiivka: què cal saber d’aquest enclavament estratègic ucraïnès que ha ocupat Rússia?

  • Avdiivka és un punt clau de la regió de Donetsk, una de les quatre zones ucraïneses que Rússia va ocupar il·legalment el 2022

VilaWeb
El ministre de defensa d'Ucraïna Rustem Umerov (esquerra) i el Comandant en cap de les forces armades Oleksandr Syrskyi (dreta), durant una visita a Avdiivka (Fotografia d'EFE)
The Washington Post
20.02.2024 - 21:40
Actualització: 20.02.2024 - 22:44

The Washington Post · Annabelle Timsit, David L. Stern, Natalia Abbakumova i Kostiantyn Khudov

 

Ucraïna ha anunciat que s’havia retirat de la ciutat oriental d’Avdiivka, un enclavament estratègic que ha estat repetidament atacat per Rússia durant aquest darrer decenni. Us expliquem tot allò que cal saber-ne.

Els fets

  • Avdiivka és un punt clau de Donetsk, una de les quatre regions ucraïneses que Rússia va ocupar il·legalment el 2022.
  • Les forces russes han fet un “esforç concertat” per prendre la ciutat de l’octubre ençà, segons el Ministeri de Defensa britànic. En aquest temps, Rússia ha atacat sovint una planta química que hi ha a prop. Aquest mes forces russes han avançat cap a la ciutat.
  • El cap militar d’Ucraïna, el general Oleksandr Sirski, va anunciar la retirada de les tropes dissabte a la matinada. Va dir que havia ordenat la retirada “per evitar l’encerclament i preservar les vides i la salut dels soldats”.
  • Dissabte el Ministeri de Defensa de Rússia va afirmar que les seves forces havien pres el control “complet” d’Avdiivka, però encara en desallotjaven algunes zones, incloent-hi la planta química, que era l’últim esforç ucraïnès en la batalla per la ciutat.
  • La retirada és una derrota significativa per a Ucraïna, justament quan Kíiv es troba que li manquen armes, munició i tropes i creixen els dubtes dels aliats.

Per què és important Avdiivka?

Avdiivka, situada a més de 24 quilòmetres de la capital regional de Donetsk, ocupada per Rússia, és en una àmplia extensió del territori ucraïnès que Rússia ha provat de fer seva durant anys.

El 2014, els separatistes pro-russos van envair i ocupar breument Avdiivka. Les forces ucraïneses van recuperar el control de la ciutat i la van fortificar, però la lluita va continuar. El 2017 hi hagué una crisi humanitària a la ciutat, per un augment significatiu de la violència. Avui és en gran part destruïda. La població que hi havia a Avdiivka abans de la guerra, de més de 30.000 habitants, ha disminuït fins a un miler, segons l’Associated Press, citant funcionaris de la ciutat. Els residents viuen principalment sota terra, segons Reuters.

Avdiivka té un gran valor estratègic i logístic per a Moscou. El Ministeri de Defensa va dir dissabte que si capturava Avdiivka la línia del front de guerra s’allunyaria de la ciutat de Donetsk, cosa que dificultaria a Ucraïna de recuperar la capital regional.

La retirada també donarà moral als russos abans del segon aniversari de la guerra, el 24 de febrer, i agreujarà les preocupacions sobre l’escassetat de subministraments militars i personal d’Ucraïna.

Context

Segons l’Institute for the Study of War, l’avanç de Rússia a Avdiivka posa de manifest la importància de les defenses aèries.

Citant oficials militars i soldats ucraïnesos, l’ISW diu que les forces russes van llançar grans quantitats de bombes planadores –que són modificades per planar, en comptes de caure, i són més difícils de tombar– en diverses parts de la ciutat.

“La capacitat russa per a dur a terme aquests atacs en massa durant dies en la part més activa del front fa pensar que les forces ucraïneses no van poder impedir-los l’accés a l’espai aeri al voltant d’Avdiivka”, escriu l’ISW. “És probable que les forces russes aprofitessin aquesta superioritat aèria local temporal per facilitar la captura de gran part del nucli urbà.”

Dissabte, el ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov, va dir que la pèrdua d’Avdiivka palesava la necessitat d’obtenir sistemes sofisticats de defensa aèria per evitar que les forces russes utilitzessin bombes guiades.

Mentrestant, Kíiv ha advertit els aliats sobre les conseqüències de no subministrar prou munició i armes a Ucraïna. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va dir dissabte a la Conferència de Seguretat de Munic: “Mantenir Ucraïna en dèficits artificials d’armes permet a Putin d’adaptar-se a la intensitat actual de la guerra.”

Què han dit Ucraïna i Rússia?

La retirada de les tropes ucraïneses va desencadenar una guerra de missatges entre Kíiv i Moscou. Si els oficials ucraïnesos provaven d’enfocar positivament la retirada, els oficials russos es van afanyar a presentar-la com una gran victòria simbòlica.

Sirski, el cap militar ucraïnès nomenat recentment, va dir que la retirada permetria a Kíiv “de passar a la defensa en línies més favorables” i va afirmar que les tropes ucraïneses “van infligir pèrdues significatives” a les forces russes durant l’operació. Diumenge, en un comunicat, Tarnavski va dir que entre l’11 d’octubre de 2023 i el 17 de febrer de 2024 s’havien destruït més de 1.300 tancs, avions, sistemes d’artilleria i vehicles blindats russos. El Washington Post no n’ha pogut fer una verificació independentment.

Zelenski va dir en una entrevista dissabte al vespre que la decisió de retirar-se d’Avdiivka era “equilibrada” i que ajudava a salvar les vides de les tropes ucraïneses.

Per una altra banda, el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Dmitri Peskov, va dir que el president Vladímir Putin havia felicitat l’exèrcit del seu país “per una victòria i un èxit tan importants” a Avdiivka. Peskov va afirmar que Putin honraria personalment els membres de l’aviació militar russa que havien participat en l’operació.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor