07.05.2022 - 21:50
|
Actualització: 07.05.2022 - 22:22
Aquesta setmana arribarà a les llibreries Viatge a l’Índia, d’E. M. Forster, en la traducció de Jordi Arbonès Montull i publicada per Navona. Ambientada en la caiguda del British Raj (el govern imperial britànic de l’Índia) i el moviment d’independència indi dels anys 1920, la història gira entorn de quatre personatges, el doctor Aziz, el seu amic britànic Cyril Fielding, la senyora Moore i la jove Adela Quested. En un moment determinat, durant un viatge cap a les fictícies coves Marabar, Adela, creient que està tota sola amb el doctor Aziz dins una cova, li agafa por i fuig corrents. Com que la jove és britànica i Aziz, indi, tothom assumeix com a cert que Aziz ha provat de violentar-la. El judici a Aziz, la manera com es desenvolupa i tot allò que s’esdevé després condueixen a un punt d’ebullició les tensions racials entre colons i colonitzats a l’Índia d’abans de la independència.
Els editors de Navona expliquen que E. M. Forster en aquesta obra fa la transposició poètica de l’enfrontament de dos mons oposats, l’orient i l’occident; de dues actituds mentals, la intuïtiva i la lògica; de dos principis reduïts a norma de conducta, l’estètica i el pragmatisme. Un conjunt d’oposicions aglutinat per la poesia, l’humor i la impossibilitat de comunicació de dos éssers units per l’amistat o l’amor.
Llegiu el primer capítol de Viatge a l’Índia d’E.M. Forster (Navona).
Ernest Folch, director editorial, ens parla de l’obra i la situa dins el context de la nova Navona:
“La recuperació d’aquest extraordinari Viatge a l’Índia, d’E. M. Forster, s’emmarca dins un exhaustiu pla de recuperacions de grans obres de la literatura que duem a terme a l’Editorial Navona, i que inclouen grans clàssics del segle XX d’autors com Heinrich Böll, Boris Vian, Erich Maria Remarque, Bohumil Hrabal, José Saramago i més sorpreses que anirem anunciant.
Ens fa especial il·lusió la publicació d’aquest colossal Viatge a l’Índia en català després d’haver estat desaparegut de les llibreries durant molts anys. Viatge a l’Índia és segurament la novel·la més influent d’E.M. Forster, perquè és una obra fundacional del sentiment de culpa que els colonitzadors començaven a tenir respecte de les seves colònies. Això el converteix en un llibre crepuscular i extraordinàriament modern, que reflecteix no tant l’exotisme d’un món llunyà com la crítica a un sistema de dominació que ja havia quedat obsolet. És un llibre, a més, que té la capacitat de transportar-te en l’espai i en el temps amb molt poques paraules.”