29.09.2018 - 22:00
L’Altra Editorial i Males Herbes sumen esforços per reivindicar el valor de l’escriptor Stephen King (Portland, 1947) com a narrador. Males Herbes publica el recull de contes Torn de nit, en una traducció de Ferran Ràfols. Són vint contes escrits entre 1968 i 1977, en què descobrim com es va forjar l’univers d’aquest autor que va revolucionar la literatura de terror amb novel·les com Carrie, The shining, El fugitiu, The green mile, etc. I per la seva banda, l’Altra Editorial publica Escriure, memòries d’un ofici, traduït per Martí Sales, un assaig on Stephen King explica la seva formació com a escriptor, que va començar de ben petit i es va anar reforçant en l’adolescència i joventut.
Els llibres arribaran la setmana vinent a les llibreries. Podeu llegir un fragment del conte ‘Sé el que necessites’ del volum Torn de nit. I també un fragment d’Escriure, memòries d’un ofici.
L’editor de Males Herbes, Ramon Mas, explica la gènesi del projecte conjunt, la tria de Torn de nit i les virtuts literàries de Stephen King:
«Ho hem de reconèixer, quan l’Eugènia Broggi ens va proposar de publicar alguna cosa de ficció de Stephen King alhora que ella li treia l’assaig, se’ns va encendre una llumeta. Mai no ens ho havíem proposat. Va ser una bona excusa per a recuperar alguns llibres amb els quals havíem gaudit feia dècades i certificar que, entre les 58 novel·les i els deu reculls de contes hi havia, com a mínim, mitja dotzena de llibres extraordinaris, narrats amb una riquesa de recursos i una vivacitat de personatges a l’abast de molt pocs escriptors.
Certificat això, calia triar quin seria el llibre. La nostra idea era clara: demostrar als lectors amb prejudicis (fos cap al gènere de terror o cap a un autor que havia encapçalat les llistes de vendes a tot el món durant dècades) que Stephen King escrivia realment bé. De seguida vam pensar en els contes de Torn de nit, molts dels quals els havia escrit abans de dedicar-se professionalment a l’escriptura, pel pur goig d’explicar històries, i en els quals desplega bona part dels recursos i temes que acabarà de perfilar en les seves millors novel·les.
Són gairebé deu anys de contes en què es forja l’art i l’artesania de Stephen King, i estan ordenats cronològicament. Hi trobem algunes històries de joventut potentíssimes, on encara pren de mirall mestres com H.P. Lovecraft o Richard Matheson, però a poc a poc anem descobrint un món personal, habitat per pares de família alcohòlics i nens que viuen en una realitat diferent de la dels adults. I aquí, en la creació dels personatges i les seves circumstàncies mundanes, és on rau la capacitat de King per a endinsar-se en els malsons quotidians, de vegades tan familiars i terribles que ni tan sols li cal utilitzar cap element sobrenatural perquè ens glacin la sang.
Llegits en conjunt, veurem com als contes de Torn de nit, Stephen King desenvolupa totes les seves habilitats narratives. Hi ha relats purament descriptius, d’altres que són tot acció, o que es concentren en crear una atmosfera. N’hi ha que són un malson infantil i n’hi ha que són un record entranyable. N’hi ha de costumistes, d’irònics, de psicològics i fins i tot alguns que són una gran trampa per fer-te caure de quatre potes en un gir final sorprenent. Les diferències entre els contes són tantes, que a ningú li agradaran tots vint, però estem segurs qualsevol lector, independentment de les seves preferències literàries, hi trobarà un grapat de narracions que li tocaran la fibra d’una manera inesperada, i que perduraran dins la seva memòria.»
Ramon Mas