04.07.2020 - 21:50
|
Actualització: 05.07.2020 - 10:09
Tigre de Paper publica aquesta setmana entrant un assaig divulgatiu de plena actualitat: Sortim de l’UCI. Proposta per una sanitat pública, de Laia Estrada i Xavier Milian. Ambdós vinculats als moviments socials i de salut pública i sanitat, van escriure el llibre durant el confinament, partint d’aquesta idea: ‘d’aquesta crisi sanitària n’hem de sortir més conscienciats que mai de la importància de disposar d’un sistema sanitari totalment públic, capaç de fer front a les necessitats quotidianes que deriven de la societat injusta en què vivim i, alhora, poder afrontar crisis extraordinàries com la de la covid-19.
Per definir un model de sistema sanitari completament públic, els autors primer fan l’exercici d’entendre com s’ha retallat i privatitzat aquests darrers anys.
El llibre conté un pròleg de Marta Sibina.
Laia Estrada (Tarragona, 1982) és llicenciada en Ciències Ambientals i màster en Estudis Territorials i de la Població. És membre del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona i del Grup de Treball Nacional sobre Sanitat de la CUP, formació de la qual és regidora a l’Ajuntament de Tarragona des del 2015. És autora de Des de totes les trinxeres, a primera línia de foc (Lo Diable Gros, 2019).
I Xavier Milian (Reus, 1984) és doctor en Dret. Llicenciat en Història i Periodisme i Màster en Ciències Polítiques i Dret Públic. Ha estat assessor del grup municipal de la CUP a Reus, que va denunciar el Cas Innova, i membre del Grup de Treball Nacional sobre Sanitat de la formació. És autor del llibre El poder del poble (Sembra Llibres, 2019).
Podeu llegir el primer capítol sencer.
L’editor de Tigre de Paper, Marc Garcés, explica sobre Sortim de l’UCI. Proposta per una sanitat pública, als lectors de VilaWeb:
‘Sortim de l’UCI ens permet d’estibar del fil de la sanitat pública al nostre país. Però no per quedar-se aquí, perquè, de fet, va molt més enllà de la denúncia. Ens situa en una situació central, una qüestió pendent que amb l’esclat de la pandèmia s’ha evidenciat com a més necessària que mai.’
‘Ens cal un debat de país que revisi el nostre malmès model sanitari públic, i és cert que aquest llibre l’enceta amb una fita molt clara. I és per això que és útil, perquè no tan sols ens explica com hem arribat fins aquí, sinó que ens dóna respostes i planteja noves preguntes per ajudar-nos a saber com continuar a partir d’ara. Que el debat sigui benvingut.’