Avançament editorial: ‘Piranesi’, de Susanna Clarke

  • L'editorial Amsterdam publica la nova novel·la de l'escriptora britànica · L2editora Helena Guilera ens en parla · Us n'oferim un fragment

VilaWeb
L'escriptora Susanna Clarke.
Redacció
11.09.2021 - 21:50
Actualització: 11.09.2021 - 23:20

L’escriptora britànica Susanna Clarke (Nottingham, 1959) torna a publicar una novel·la, Piranesi (Amsterdam), després de l’èxit de Jonathan Strange i el senyor Norrell, que va ser el seu debut literari el 2004 i pel qual va rebre el premi Hugo, el British Book Awards Newcomer of the Year i el World Fantasy Award. Es va publicar en trenta-quatre llengües i va vendre quatre milions d’exemplars arreu del món.

Després de setze anys de parèntesi narratiu, la segona novel·la de Susanna Clarke ens endinsa en un univers oníric i enigmàtic i s’interroga sobre la ciència i el progrés, les virtuts i els mals del coneixement, la realitat i la imaginació, la memòria, l’arrogància i la solitud.

Llegiu un fragment de Piranesi, de Susanna Clarke, publicat per Amsterdam.

Helena Guilera, editora d’Amsterdam, segell del grup Som, explica als lectors de VilaWeb:

“Piranesi explica la història d’un home feliç. El protagonista, en Piranesi, viu a la Casa: un laberint de cambres i passadissos, gronxat per les marees de les sales baixes i escortat pels núvols i els estels de les cambres altes. Un cop a la setmana, apareix l’Altre, i en Piranesi l’ajuda a cercar el Gran Coneixement. La resta del temps, en Piranesi està sol. La solitud, però, no li és un problema: en Piranesi viu en harmonia amb la Casa, es meravella de les seves bondats i en pren registre en el seu dietari, estudia el moviment de les marees i observa els ocells, venera les estàtues i té cura dels morts. Podria ser, però, que aquesta felicitat fos una invenció?

Podria ser que en Piranesi hagués oblidat alguna cosa terrible? El passat 8 de setembre, en rebre el Women’s Prize for Fiction, el prestigiós premi atorgat a la millor novel·la escrita per una dona del Regne Unit, Susanna Clarke va dir que Piranesi era “el llibre que mai havia pensat que escriuria”. “No creia que pogués sortir-me’n”, va afegir. I és que Clarke pateix una síndrome de fatiga crònica que l’ha acompanyat durant tot el procés d’escriptura de la seva segona novel·la -ni més ni menys que setze anys-. I sabent això, una no pot deixar de preguntar-se si aquesta afectació estranya no tindrà alguna cosa a veure amb l’univers únic, oníric i ple de llums i ombres que omple les pàgines de Piranesi.

Com les al·legories, les faules i les llegendes, Piranesi batega amb el motor de la imaginació i, amb una llengua pròpia –subtil, irònica, amable, rara–, entrellaça l’univers fantàstic amb això altre que anomenem realitat. Com Borges i Kafka, com Murakami i Ishiguro i, a casa nostra, com Sánchez Piñol i com la Rodoreda inclassificable de La mort i la primavera. La ciència i el progrés, les virtuts i els mals del coneixement, la realitat i la imaginació, la memòria, l’arrogància, la solitud i la bogeria. Són algunes de les qüestions que leviten per aquestes pàgines. Per damunt de tot, aquesta és una història que, massa ampla per encabir-se dins els límits del llibre físic, en brolla i inunda la realitat quotidiana de qui l’ha llegida, deixant-lo amb una barreja contradictòria d’enyor i consol.”
Helena Guilera

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor