Avançament editorial: ‘Màtria o barbàrie. Trenta veus del feminisme català’

  • Angle Editorial publica aquest assaig col·lectiu, sobre feminisme i país, amb edició a cura de Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta

VilaWeb
Màtries. D'esquerra a dreta: Anna Punsoda, Marta Roqueta i Júlia Ojeda.

Redacció

08.03.2024 - 21:50

El col·lectiu Matriotes publica Màtria o barbàrie (Angle Editorial), un compendi d’articles sobre feminisme i país. És una edició a cura de Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta i arriba un any després del manifest de les Matriotes: “Per un nacionalisme feminista“. L’assaig emergeix amb la voluntat de repensar el futur de Catalunya d’una perspectiva feminista nacionalista.

A Màtria o barbàrie, s’hi toquen qüestions com ara l’educació, el territori, l’economia, la llengua i la salut, i segueix el rastre de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona del 1976. Hi han participat trenta dones nascudes entre el 1980 i el 2000 i de tots els països de parla catalana, com ara Emma Zafón, Júlia Bacardit, Pilar Carracelas, Mercè Vila Rigat i Montserrat Dameson.

Els trenta articles que conformen Màtria o barbàrie conviden a la reflexió i al debat sobre el futur de Catalunya i aborden la necessitat d’un nacionalisme inclusiu i respectuós amb la diversitat, amb el català com a espai de trobada i a partir de la cosmovisió del feminisme, “l’única ideologia que permet entrellaçar totes les lluites rellevants de l’actualitat”. A partir de la construcció d’una màtria que superi les fronteres administratives actuals i doni veu a tots els territoris per igual; a partir de la defensa dels drets sexuals i reproductius, de salut mental o de la diversitat funcional i la crítica al racisme; a partir de la construcció d’un país amb igualtat de condicions, amb una economia, un model laboral, una educació, una pagesia, una justícia, una política i un sistema sanitari que no arraconin les dones ni la llengua; a partir d’una tradició, una fe, un art i una cultura que posin l’accent en el subjecte femení, en la genuïnitat d’allò que és local i el català davant la pressió de la globalització; a partir de tots aquests aspectes, Màtria o barbàrie pretén de convertir-se en el tret de sortida per a establir un diàleg amb el conjunt de la societat catalana i esbossar plegats una Catalunya més lliure, igualitària i justa.

Llegiu la introducció de Màtria o barbàrie. Trenta veus del feminisme català (Angle Editorial).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor