Avançament editorial: ‘La voluntat de canviar’, de bell hooks, o sobre la masculinitat

  • L’autora, que escriu el seu nom i cognom amb minúscula, parla sobre la masculinitat tòxica, que es troba profundament arrelada a la nostra societat · Llegiu-ne un fragment · L’editor de Tigre de Paper, Marc Garcés, ens en parla

VilaWeb
L'escriptora feminista nord-americana bell hooks.

Redacció

18.09.2021 - 21:50

Aquesta setmana arribarà a les llibreries La voluntat de canviar, de bell hooks, editat per Tigre de Paper. Els editors disparen, tot donant veu a pèl a l’autora d’aquest assaig: “Tothom necessita estimar i ser estimat, fins i tot els homes. Però per conèixer l’amor, els homes han de poder veure les formes en què la cultura patriarcal els impedeix conèixer-se a si mateixos, estar en contacte amb els seus sentiments, estimar.”

La voluntat de canviar reflexiona sobre aquesta qüestió i ensenya als homes com expressar les emocions que són una part fonamental de qui són, independentment de la seva edat, estat civil, ètnia o orientació sexual. Perquè, segons l’autora, la masculinitat tòxica castiga aquestes emocions fonamentals, i està tan profundament arrelada a la nostra societat que és difícil per als homes no obeir, però hooks vol ajudar a canviar això.

Amb una franquesa característica i una intel·ligència ferotge, bell hooks aborda les preocupacions més comunes dels homes, com ara la por de la intimitat i la pèrdua del lloc de poder a la societat, de maneres noves i desafiants. L’escriptora feminista nord-americana creu que els homes poden trobar el camí a la unitat espiritual si tornen a estar en contacte amb la part emocionalment oberta de si mateixos i reivindiquen les vides interiors riques i gratificants que històricament han estat el domini exclusiu de les dones.

Llegiu el pròleg de La voluntat de canviar, de bell hooks (Tigre de Paper).

L’editor de Tigre de Paper, Marc Garcés, explica als lectors de VilaWeb:

Els editors independents sovint diem que publiquem allò que ens agradaria poder llegir en la nostra llengua. En aquest cas, això no podria ser més cert per moltes raons. La primera, per tenir l’oportunitat de gaudir d’una de les principals referents del feminisme negre des de fa dècades per primera vegada en català. La segona, per la urgència de la qüestió que aborda. I la tercera, per com ho aborda i des de quin lloc ho fa: llegir bell hooks és sempre un exercici estimulant perquè és capaç de ser impecablement mordaç però fer-ho amb un estil pedagògic tan únic com envejable. I aquesta capacitat té, avui per a mi, un valor incalculable en un moment en què vivim la greu “twitterització” de la política i en què, com més va més, tenim debats des de posicions enrocades i amb gens de voluntat de construir i fer política des d’una actitud positiva.

Llegir hooks ens fa connectar amb una part de nosaltres mateixos que segurament no serà agradable, però quin és el paper de la literatura i el pensament sinó portar-nos fora de la nostra zona de confort i fer-nos sentir fins a cert punt vulnerables? I més en el cas dels homes, a qui –com bé ens explica hooks– han ensenyat a negar, amagar i rebutjar les emocions. La voluntat de canviar ens ajuda a fer aquest exercici necessari d’introspecció per a qüestionar-nos qui som, quin lloc ocupem al món i des d’on volem fer-ho.

Un llibre, per tant, imprescindible per a tots aquells qui vulguin ser aliats de la causa feminista, o tots aquells que simplement  es considerin d’esquerres. Perquè aquesta és l’eterna assignatura pendent que sempre trobem excuses per a ajornar, mentre continuem perdent el temps en incomptables debats estèrils extremadament masculins i masculinitzats. Tenim molta feina a fer i La voluntat de canviar pot ser un bon punt de partida.

Marc Garcés, editor

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor