Avançament editorial: ‘La teranyina blaugrana’, de Roger Vinton

  • Una anàlisi del FC Barcelona del punt de vista del poder, més que no pas del futbol

VilaWeb
Roger Vinton és un pseudònim i utilitza aquesta fotografia del seu arxiu personal.

Redacció

06.04.2024 - 21:40
Actualització: 07.04.2024 - 19:15

El març del 2017 va arribar a les llibreries La gran teranyina. Els secrets del poder a Catalunya (Periscopi), obra d’un autor que s’amagava rere el pseudònim de Roger Vinton i que posava al descobert els orígens i els moviments dels lobbies empresarials i familiars amb més poder a Catalunya. En aquell primer llibre, que va despertar un gran interès i del qual s’han fet onze edicions, Vinton ja parlava del Barça, però com una part del tot. La setmana entrant arribarà a les llibreries La teranyina blaugrana, en què Vinton se submergeix completament en les lluites de poder que hi ha hagut dins el club de futbol gairebé d’ençà que es va fundar. Perquè aquell club que havia nascut amb finalitats socials i esportives ben aviat va passar a ser un negoci estretament vinculat als cognoms il·lustres catalans. Per això, una història rigorosa del Barça no podia deixar de banda aquest eix fonamental: el del poder. Així doncs, Vinton analitza amb tots els ets i uts els 125 anys d’història del FC Barcelona del punt de vista dels diversos grups que han controlat el club fins avui.

Llegiu un fragment de La teranyina blaugrana, de Roger Vinton (Columna).

Segons que explica l’editorial, Vinton ens parla d’una entitat en què les picabaralles internes i les assemblees enceses van ser la norma d’ençà del primer moment, però això no va impedir que creixés de manera imparable. Coneixerem, doncs, les vinculacions i els xocs polítics del club, com també les aliances i les disputes entre les grans famílies de l’establishment català, en què es destaca el domini, durant trenta anys, dels industrials cotoners. Tot seguit veurem com, procedents de sectors empresarials molt diferents –de publicistes com Bassat a promotors immobiliaris com Núñez–, un gran nombre de personalitats de la zona alta de Barcelona voldran fer-se un lloc i un nom en l’entitat, en un relat que transcorre per totes les juntes directives de la seva història, culmina amb la dimissió de Josep Maria Bartomeu, l’octubre del 2020, i conté l’anàlisi del club en l’actualitat.

L’editora de Columna, Glòria Gasch, comenta l’obra:

“Del Barça se n’ha parlat molt, però no s’ha publicat mai un llibre com aquest, amb un enfocament del tot innovador, perquè se centra en el poder més que no pas en el futbol. Quan el club va prendre volada, a partir de la temporada 1908-1909, les lluites de poder per controlar-lo es van intensificar. El bàndol guanyador d’ençà del 1915 va ser eminentment catalanista, amb homes clau com Gaspar Rosés, Ricard Graells o el fundador mateix, Joan Gamper.

A La teranyina blaugrana Roger Vinton ha fet un esforç inèdit des del punt de vista documental. Ha partit de zero i sense prejudicis per reconstruir la història del Barça. La història del club està escampada per arxius més enllà dels que posseeix la mateixa entitat blau-grana. En el llibre, Vinton dibuixa el Barça real, el que ha quedat als documents de cada època, i duu a terme una neteja del seu escut de mites i creences que no eren veritat.

És molt possible que qui decideixi de capbussar-se en les pàgines de La teranyina blaugrana acabi descobrint un club que desconeixia i que és el veritable Barça.”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor