03.11.2018 - 22:00
|
Actualització: 03.11.2018 - 22:04
Eumo Editorial, en coedició amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), acaba de publicar La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), un volum que posa a l’abast dels lectors alguns dels treballs fonamentals de la historiadora Eva Serra, que ens va deixar el juliol passat. Conté un pròleg de Josep Fontana (que es va morir pocs dies després de l’autora, el mes d’agost) i una introducció de Joaquim Albareda.
Us oferim un capítol complet d’aquest volum pòstum d’Eva Serra, la conferència ‘El sistema constitucional català i el dret de les persones entre 1702 i 1706′, que la historiadora va pronunciar al simposi «’a Via catalana, 1705-2014. La construcció d’una nació política’ i publicada al Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.
Montse Ayats, editora d’Eumo, ens parla de l’edició del volum i de la historiadora:
«Eva Serra va ser una gran investigadora, una incansable divulgadora, una docent compromesa amb els seus alumnes i, també, una dona discreta. El seu treball, que es pot resseguir en multitud d’articles, capítols de llibre i llibres publicats, no és encara prou conegut pel gran públic. Amb la intenció de posar-hi remei i empesos per l’enyorat Josep Fontana, vam començar a compilar amb ella els textos d’aquest volum, La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), que mai no hauríem volgut que fos pòstum.
Aquest, doncs, no és un llibre d’homenatge. És un llibre de justícia. I ens complau haver-lo pogut editar amb l’Institut d’Estudis Catalans. Creiem que posa en valor el pensament, el discurs i l’obra d’una persona que fa temps va guanyar el reconeixement de les veus més autoritzades de la nostra historiografia. Queda clar en les ratlles que li dedica Fontana: ‘Ningú no ha contribuït tant, i amb un treball de tanta qualitat, a aquesta tasca de renovació històrica com Eva Serra’.
Agraïm, doncs, la invitació de VilaWeb per publicar un fragment del llibre. Pensem que a l’Eva, la gran experta en les Corts catalanes, també li hauria agradat el text que hem escollit, que tal com subratlla Joaquim Albareda ‘posa èmfasi en el blindatge polític català envers l’intervencionisme reial i les mesures garantistes a favor del dret de les persones desenvolupades entre 1702 i 1706’.
Deixem ara que se senti la veu de la dona discreta.»
Montse Ayats
Eumo Editorial