Avançament editorial: ‘Jo sóc aquell que va matar Franco’ de Joan-Lluís Lluís

  • Us oferim un fragment de la novel·la guanyadora del premi Sant Jordi, que la setmana vinent arriba a les llibreries

VilaWeb

Redacció

10.02.2018 - 22:00

D’esdeveniment literari, qualifica l’editor Josep Lluch la publicació del premi Sant Jordi d’enguany, Jo sóc aquell que va matar Franco, obra de Joan-Lluís Lluís. De títol provocador i molt estimulant en els temps que corren, la novel·la neix de la pregunta: Què hauria passat si Franco, pressionat per Hitler, hagués entrat a la Segona Guerra Mundial declarant la guerra als aliats? Joan-Lluís Lluís proposa un personatge protagonista, Agustí Vilamat, nascut a Solsona el 1916, un antiheroi, que quan narra la història es troba en la trentena. Un home que treballa de corrector lingüístic, perquè és un enamorat de la llengua i és un gran lector, un lletraferit. Però la guerra del 1936-39 acaba portant-lo al camp d’Argelers, on la dona que estima morirà arran d’un bombardeig i això l’empenyerà a fer-se maqui i començarà una història de clandestinitat pel Vallespir. En aquest punt comença la ucronia de la història i una voluntat de venjança clara de l’autor a l’hora de matar Franco. El llibre publicat per Proa arribarà a les llibreries dimecres vinent. Mentrestant, podeu llegir-ne un fragment.

També hem demanat el parer a l’editor de la novel·la, Josep Lluch, sobre Jo sóc aquell que va matar Franco. Explica:

«Cada nova novel·la de Joan-Lluís Lluís és un esdeveniment literari. La seva obra es desplega, avança, explora i conquereix nous territoris amb una curiositat voraç i feliç, gairebé picassiana. Al llarg dels llibres i els anys, hem vist com l’escriptor reinterpretava a la seva manera gèneres com la novel·la d’aventures, el relat mitològic, la novel·la històrica, eròtica, policíaca i picaresca.

Jo soc aquell que va matar Franco, l’últim premi Sant Jordi, no és cap excepció en aquest gust pel repte, la descoberta i la paradoxa. El preàmbul situa el lector al 12 de juny de 1940 sota el títol ‘A partir d’avui seré un altre’. Tot seguit, en una ‘Relació breu però indispensable dels vint-i-tres primers anys de vida d’Agustí Vilamat, narrador’, coneixem el primer record del protagonista: en un accident fortuït, un nen tímid i obedient perd un ull per sempre. Aquest és l’heroi que robarà el cor del lector. Aquesta criatura fràgil, que s’ha proposat de no desobeir mai més els pares, és també la més poderosa i decisiva. I és des del cor de la seva intimitat que coneixerem uns fets col·lectius de gran alenada èpica.

Joan-Lluís Lluís no és mai previsible ni rutinari. La seva última novel·la és una festa per a qualsevol lector. Des de la prosa neta i seductora, fins al desplegament argumental, passant per uns personatges i uns escenaris que no ens traurem mai més del cap. Llegeixin-la.»

Josep Lluch, editor de Proa

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor