05.06.2021 - 21:50
La setmana entrant arribarà a les llibreries Històries del Japó, de Xavier Moret, editat per Pòrtic. Moret és un dels escassos exemples d’escriptor que viu de la literatura de viatges a casa nostra. La seva mirada afinada i la seva informació rica sense ser enciclopèdica ens portaran a descobrir aquest país d’història mil·lenària, que enguany es trobarà en el punt de mira de milions d’espectadors perquè Tòquio acull els Jocs Olímpics del 23 de juliol al 8 d’agost. Un viatge per les tres grans illes (Honshu, Kyushu i Shikoku) i les seves estades a les ciutats principals (Tòquio, Kioto i Osaka).
Moret ens mostra una terra de contrasts entre la persistència gairebé sagrada del passat i la mirada curiosa al futur. La tecnologia punta i els gratacels conviuen amb la mentalitat samurai i els santuaris antics, on la naturalesa és venerada com un déu i la gastronomia s’esforça a assolir la perfecció.
Llegiu un fragment d’Històries del Japó, de Xavier Moret (Pòrtic / Grup 62).
L’editor de Pòrtic, Josep Lluch, segell d’assaig i no-ficció, ens parla del llibre:
“El lector pot decidir-se a llegir les pàgines d’Històries del Japó per molts motius i tots seran bons. Un dels estímuls pot ser l’autor. Qui n’hagi llegit algun llibre sap que Xavier Moret no avorreix mai; al contrari, obre mons, entreté, acompanya i sap despertar la curiositat. Tant si ens proposa una investigació detectivesca en un poble de la serra de Tramuntana com si ens guia cap a les fonts del Nil o a prop dels volcans d’Islàndia. Moret sap explicar històries, siguin inventades, siguin viscudes.”
“Naturalment, molts lectors arribaran a Històries del Japó atrets pels enigmes d’aquest país de l’Extrem Orient. Una cultura, uns costums, una gastronomia, uns paisatges i unes ciutats que ens fascinen. A més, ara mateix, deu anys després del terratrèmol de Fukushima, el Japó vol fer un pas endavant aprofitant l’entronització del nou emperador i l’empenta dels Jocs de Tòquio. Ressorgirà renovat, com va fer en ocasió dels Jocs del 1964? Sigui com vulgui, el Japó sap actualitzar-se sense oblidar mai les arrels. I és aquesta combinació de tradició i modernitat, de permanència i transformació, allò que singularitza el país. D’una banda ens criden l’atenció els clàssics ideogrames, la ruta dels vuitanta-vuit temples i els jardins zen; d’una altra banda, la tecnologia punta, els gratacels més sorprenents i les cues a les grans botigues de manga amb disfresses d’herois de ficció. Tot això i molt més és el Japó.”