Avançament editorial: ‘Guanyaràs una mar llisa’, de Miquel Martín i Serra

  • Edicions del Periscopi publica una nova novel·la d’aquest escriptor, després de l’èxit de ‘La drecera’

VilaWeb
L'escriptor Miquel Martín i Serra.

Redacció

10.02.2024 - 21:40
Actualització: 10.02.2024 - 21:50

Aquesta setmana entrant arribarà a les llibreries Guanyaràs una mar llisa (Edicions del Periscopi), la nova novel·la de Miquel Martín i Serra, després de l’èxit que fa quatre anys va obtenir amb La drecera, tot i haver-se publicat en temps de pandèmia. Miquel Martín i Serra fa bategar de nou una petita localitat costanera: segons el relat familiar, el besavi Espiridió deu el seu nom a un jurament fet pel seu avi, que va ser rescatat en una illa grega després d’un naufragi. Però una nit de Sant Joan, quan l’Amàlia pregunta a la seva mare, la Gona, més detalls d’aquesta història, encén, sense voler-ho, la flama del dubte. Serà així com l’escriptora es veurà abocada a una recerca gairebé febril per aclarir-ne la veracitat, mentre s’enfronta als dilemes i exigències de la creació literària. Aquest és un llibre que parla de la gent de mar, dels corallers catalans que s’aventuraven en aigües llunyanes durant el segle XIX i, també, del patiment dels qui es quedaven en terra.

Llegiu l’inici de Guanyaràs una mar llisa, de Miquel Martín i Serra (Edicions el Periscopi)

Aniol Rafel, director editorial de Periscopi, ens parla de la novel·la:

“L’any 2020, quan tot just començàvem a deixar enrere la part més dura de la pandèmia, a Periscopi vam optar per tornar a les llibreries amb la publicació de La drecera, de Miquel Martín i Serra. Era una aposta arriscada, perquè era un autor que encara que havia picat pedra durant tota la vida, i que tenia el bagatge d’una carrera literària sòlida i molt ben treballada, no havia fet el salt al gran públic.

A partir de l’estiu del 2020, però, va començar a girar-se la truita gràcies al boca-orella i la recomanació entusiasta de lectors i llibreters, que descobrien una novel·la que amara el lector de nostàlgia i de tendresa, d’enyor per una forma de vida que ha anat desapareixent. I una primera tirada modesta es va convertir en un dels fenòmens de la temporada: va vendre més d’11.000 exemplars i va rebre premis i crítiques excel·lents.

Tres anys i mig després, tornem a fer-vos a mans una novel·la de Miquel Martín i Serra: Guanyaràs una mar llisa, que ens parla de la gent de mar, dels corallers catalans que s’aventuraven en aigües llunyanes durant el segle XIX, però també dels qui es quedaven en terra. També ens ofereix una mirada sobre el procés creatiu que representa escriure, i sobre la línia fina que separa la ficció de la realitat, així com sobre la importància del llegat. Com no podia ser d’altra manera, a més, ho fa amb una prosa d’un nivell altíssim, que, com diu Toni Sala, avui dia costa de trobar en català. Ponç Puigdevall diu també de la prosa de Miquel Martín que ‘arriba a crear addicció’ i que ‘no es deixa temptar mai pel sentimentalisme lacrimogen’.

La literatura de Miquel Martín fa bategar una petita localitat costanera amb una llengua pulcra i evocadora, amarada de l’alè de la vida i del regust de la sal. Lluís Ruiz, al programa Els experts d’iCat, deia que ‘Miquel Martín és un d’aquells autors que hauríem de reivindicar amb més vehemència’. Nosaltres n’estem convençuts, i us convidem a llegir-lo i a gaudir-ne.”

Miquel Martín i Serra (Begur, 1969) és escriptor i llicenciat en filosofia. Ha publicat, entre més obres, La drecera (Periscopi, 2020), premi M. Àngels Anglada de narrativa, premi el Setè Cel i finalista del premi Òmnium a la millor novel·la de l’any; Quan els pobles no tenien nom (Sidillà, 2021); Llegendes de mar de la Costa Brava (Sidillà, 2012); i L’estratègia de la gallina (Columna, 2001), finalista del premi Ramon Llull. És autor de diversos articles i assaigs sobre Joan Vinyoli. La seva darrera obra, amb la col·laboració de Montserrat Verdaguer, és Fragments d’inexistència: una biografia de Tom Sharpe (Navona, 2023).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor