Avançament editorial: ‘Fòrvid’, d’Elena Bartomeu

  • Males Herbes publica aquesta primera novel·la de l’autora, una veu nova que endinsa el lector en una experiència sensorial i literària situada a la Franja de Ponent · Us n’oferim un fragment · L’editor, Ramon Mas, ens en parla

VilaWeb
Elena Bartomeu, autora de 'Fòrvid', primera novel·la que publica a Males Herbes.
Redacció
12.06.2021 - 21:50
Actualització: 12.06.2021 - 21:52

Aquesta setmana entrant arribarà a les llibreries l’òpera prima d’Helena Bartomeu (Vilablareix, 1978), Fòrvid, que publica Males Herbes. Diuen els editors que Bartomeu és veritablement una veu nova, perquè té la capacitat d’endinsar el lector en una experiència sensorial i literària, i la situa en un territori poc tractat per la literatura, la Franja de Ponent. L’argument: Després de perdre la feina com a tècnica de so, l’Isis es trasllada a una torre propietat de la família, a la Franja de Ponent. De seguida se sent atreta per un seguit de fets inusuals, petits moviments sísmics gairebé imperceptibles i la presència d’un camp sonor d’origen desconegut.

L’editor Ramon Mas, de Males Herbes, explica del llibre i l’autora: “Parlar de noves veus literàries sol ser un clixé inevitable quan es presenta una òpera prima, però en aquest cas, el terme ‘nova veu’ té un significat força més profund, perquè alguns dels temes que toca Elena Bartomeu a la seva literatura no s’assemblen a res que hàgim llegit abans. Ja vam entreveure l’univers literari d’Elena Bartomeu a l’antologia Extraordinàries, on, mitjançant un relat de gènere, explorava, amb una prosa precisa i alhora desbordant, la nostra capacitat per a conèixer el món mitjançant el tacte, i què passaria en una societat on el tacte tingués la mateixa rellevància que la vista.”

I continua: “Ara, a Fòrvid, la seva primera novel·la, Bartomeu presenta una història íntima sobre la solitud i la superació del dol, però ho fa mitjançant un misteri sonor. Isis, la protagonista, és una tècnica de so que troba al paisatge de la Franja de Ponent la manera de desblocar un passat que li pesa com una llosa. Alhora, la protagonista comença a percebre que hi ha alguna cosa subjacent al territori, alguna cosa que només ella pot sentir. Aquesta conjunció permet a Elena Bartomeu de continuar endinsant-se en la manera com els nostres sentits –en aquest cas l’oïda–ens permeten de relacionar-nos amb l’entorn on vivim.”

Llegiu un fragment de Fòrvid, d’Elena Bartomeu (Males Herbes).

Elena Bartomeu és doctora en belles arts i treballa d’investigadora, dissenyadora i professora. Està especialitzada en el desenvolupament de narratives per a la divulgació científica i la transferència de coneixement. Ha publicat el conte “Comando Butxaca” a l’antologia Extraordinàries, Noves autores de l’insòlit (Males Herbes, 2020). I ha col·laborat amb Sónar+D, Citilab Cornellà, Centre de Visió per Computador-UAB, Eina Idea, La Escocesa i LEM Festival, tot desenvolupant projectes i exposicions que hibriden art, disseny i noves tecnologies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor