19.11.2022 - 21:50
|
Actualització: 19.11.2022 - 21:53
Carles Santos (Vinaròs, 1940–2017) va ser un dels creadors, músics, més radicals de la cultura catalana contemporània. Els seus espectacles, composicions, el seu vincle amb el teatre, el cinema i l’òpera, la seva recerca dins la música contemporània, formen part de l’art encara avui radicalment actual i vigent de la nostra cultura. Ara, l’editorial Saldonar presenta Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots, un volum que entra a fons en els seus treballs més destacats, per mitjà de la seva mirada: els texts que va deixar escrits durant el procés de creació d’Asdrúbila, La pantera imperial, Ricardo i Elena, L’adéu de Lucrècia Borja i La meua filla sóc jo, entre més obres. Són pàgines que s’inscriuen en la tradició de les escriptures fragmentàries, que esborren les fronteres genèriques, amb les quals Santos ens convida a sentir i a mirar amb força poètica i subversiva. Descobrim el Santos escriptor.
Llegiu un fragment d’Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots, de Carles Santos (Saldonar).
L’editor de Saldonar, Francesc Gil-Lluch, explica als lectors de VilaWeb:
“Carles Santos va ocupar durant molts anys, com a creador, un espai central en les nostres vides. Érem molts els que esperàvem amb ganes l’anunci d’un nou espectacle seu per marcar a l’agenda el dia que ens retrobaríem amb un artista irrepetible, que ens tornaríem a submergir en un univers únic, personal i alhora compartit.
Ara que farà cinc anys que ens va deixar –el 4 de desembre–, posem a la disposició dels lectors un Carles Santos que no coneixíem amb el mateix detall que el músic: el Carles Santos escriptor. És per això que a Saldonar publiquem Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots, un llibre que recull els escrits que el pianista redactava mentre preparava els seus espectacles musicals. Si els hem pogut recollir en un volum, i amb profusió de fotos, ha estat gràcies a la feina pacient i sistemàtica que Nati Romeu, des de la direcció de la Fundació Caixa Vinaròs, ha anat fent des que va començar a col·laborar amb Santos per conservar i posar al dia el seu llegat. El fons documental que acumula i divulga aquesta fundació és extraordinari.
Els textos d’Ens morirem sense haver-los escabetxat a tots ens permeten entrar a la cuina creativa del músic, i estem segurs que seran rebuts per molts com un autèntic regal, perquè aquí tenim el Santos que tant ens va seduir i que ara ho torna a fer, en un estat autèntic i genuí. Per saber el perquè del títol del llibre, l’haurem de llegir fins al final, literalment, fins a l’última frase.”
Francesc Gil-Lluch, editor de Saldonar.