Avançament editorial: ‘Colpisme’, de Damià del Clot

  • Voliana Edicions publica aquest assaig, que porta per subtítol “De la violència miliar al ‘lawfare’ judicial” · Del mateix autor de ‘Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català’

VilaWeb
Redacció
24.08.2024 - 21:40

Aquesta setmana entrant arriba a les llibreries Colpisme, de Damià del Clot, amb el subtítol “De la violència miliar al lawfare judicial” (Voliana Edicions). Del Clot ja va sorprendre i marcar fa dos anys amb el llibre anterior, Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català. Ara, la reflexió sobre el procés continua. Colpisme és un assaig que posa al descobert les estratègies colpistes dels poderosos en un estat espanyol que malgrat proclamar-se democràtic tolera estratègies subversives d’alta intensitat i baixa. Amb pròleg de Carles Puigdemont i proemi de Jaume Alonso-Cuevillas.

Damià del Clot (Vilassar de Mar, 1973) és doctor en dret. Advocat, politòleg i escriptor. Professor associat de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat novel·la negra i assaig polític. Els seus darrers assaigs són Política ficció, l’anàlisi política a través de les sèries de televisió (UOC, 2018), Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català (Voliana, 2021), que ha estat traduït al castellà i a l’anglès, Anatomia del ‘deep state’ espanyol (Pòrtic, 2023), que també ha estat publicat en castellà. I amb Colpisme. De la violència militar al lawfare judicial (Voliana, 2024) tanca una trilogia sobre la versió més fosca, perversa i profunda de l’estat espanyol.

Llegiu un fragment de Colpisme, de Damià del Clot (Voliana Edicions).

Jordi Solé Camardons, editor de Voliana explica als lectors de VilaWeb:

“La publicació per Voliana Edicions de Lawfare. L’estratègia de repressió contra l’independentisme català de Damià del Clot va fer que al cap d’un temps, el llibre i el concepte lawfare passés a ser esmentat sovint en les tertúlies i debats polítics dels mitjans de comunicació catalans; finalment el terme lawfare va començar a ser usat també pels mitjans de comunicació espanyols i entre polítics de la Meseta.

El terme ‘colpisme’ va començar a ser usat de manera equívoca o ambivalent, sobretot a partir del 2017, com a arma ideològica contra l’independentisme per sectors nacionalistes espanyols. Amb el llibre Colpisme. De la violència militar al lawfare judicial Damià del Clot vol ajudar a recuperar el significat real del terme ‘colpisme’ al llarg de la història, per tal que no es confongui amb les accions dels moviments populars democràtics. D’una altra banda, l’autor denuncia que el colpisme ha passat els darrers anys de ser un recurs violent dels militars a ser una pràctica habitual de lawfare judicial.

Quan els poderosos perden o tenen por de perdre el poder, reaccionen amb violència. Ha estat així en el passat i és així en el present. L’exèrcit espanyol s’ha revelat com una institució que no ha tolerat el pluralisme, ni la democràcia, ni el respecte als drets fonamentals, ni la descentralització política. Quan Catalunya ha guanyat poder polític, els militars no han dubtat a utilitzar la força per imposar la seva llei; per arrabassar-lo. La violència, el terror i la mort travessa tots els cops d’estat fins que arriba la constitució del 1978 i el poder militar perd la força que tenia.

Amb la creació de l’estat de les autonomies, el centralisme polític espanyol ha d’aprendre a conviure amb nacions com Catalunya que reclamen més poder de gestió. És aleshores que l’alta judicatura espanyola agafa el relleu dels militars en la defensa de la unitat espanyola; una defensa que, sovint, queda extramurs de l’ordenament jurídic que diuen defensar. El cop passa de ser violent a ser de vellut. El poder dur es torna tou, però no deixa de ser un poder capaç d’exercir una violència institucional que li permet empresonar innocents, embargar béns o tergiversar el dret transformant una manifestació pacífica en una rebel·lió violenta o un moviment social com l’independentista en una organització terrorista.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor