Avançament editorial: ‘A la llar’, de Marilynne Robinson

  • Edicions de 1984 publica l’obra de la nord-americana Marilynne Robinson · Ens n’ofereix aquesta nova novel·la, en una traducció d’Emili Olcina · Llegiu-ne un fragment

VilaWeb
Marilynne Robinson (fotograifa: Alec Soth/Magnum Photos/GIVENNESS).

Redacció

30.04.2022 - 21:40

Una de les novetats post Sant Jordi, que ben segur farà florir les llibreries del país en època estival, és A la llar, novel·la de Marilynne Robinson, autora nord-americana de la qual Edicions de 1984 fa una política d’autor publicant-ne les obres, que s’entrellacen. Arribarà a les llibreries l’11 de maig.

Aquesta vegada, l’escriptora ens acosta a la història de la família de la Glory Boughton, dels seus secrets i reconciliacions, del punt de vista de la Glory. Ella, després d’un desengany amorós, torna a contracor a Gilead per cuidar el seu pare, el reverend Robert Boughton. Aviat, el seu germà Jack, l’ovella negra de la família que va desaparèixer fa vint anys, també torna a casa i els braços del pare s’obren per acollir el més estimat dels vuit fills. Mentre el fill pròdig prova de fer les paus amb el seu passat tèrbol, comença a forjar un intens vincle amb la Glory, la germana petita.

Llegiu un fragment de A la llar, de Marilynne Robinson (Edicions de 1984).

Júlia Bacardit, responsable de comunicació de l’editorial, ens parla de l’obra:

Glory Boughton ha tornat a casa del pare, a Gilead. Té trenta-vuit anys, s’ha quedat soltera i no té fills. El seu pare, el reverend Robert Boughton, es va morint. A la Glory, l’home que estimava l’ha enganyada i, per si no n’hi hagués prou, el seu germà Jack, alcohòlic, també torna a casa. En Jack és l’hereu escampat de la família, que temps enrere va marxar sense dir res a ningú i va desaparèixer durant vint anys. Malgrat tot, el reverend Bughton adora el seu fill Jack. El context: som als anys seixanta i els afroamericans reclamen els seus drets civils; en Jack s’ha enamorat com un boig d’una dona negra i la veu d’amagat en un context en què fer-ho encara és un tabú molt gran, però això vindrà després.

Pare, filla i fill conviuen sota un mateix sostre sense acabar de dir-se res. Intenten convertir-se en millors persones, però no se’n donen crèdits els uns als altres. Tant A la llar com Jack, la novel·la que segueix (i que també podeu trobar a les llibreries) els protagonistes fan un esforç per ser millors, per transcendir la seva naturalesa. A Jack qui parla en primera persona no és la Glory sinó el seu germà borratxo, que com tota la família també mira de redimir-se malgrat les dificultats.

Marilynne Robinson està obsedida per la transcendència. És una de les seves obsessions filosòfiques i artístiques i la seva manera d’entendre la fe. D’ella també hem publicat els assajos Què hi fem, aquí?, que si bé no són tan lleugers com la seva narrativa, sí que contribueixen a la comprensió de la seva cosmovisió. Robinson és una novel·lista refinada i excel·lent, però també és una pensadora. La set d’anar més enllà del que veiem vertebra la seva obra de principi a fi, i A la llar no n’és cap excepció.”

Marilynne Robinson (Sandpoint, Idaho, 1943) és autora de cinc novel·les i d’uns quants llibres de no-ficció. La seva trajectòria literària ha estat àmpliament reconeguda tant pel públic com per la crítica i l’any 2012 va rebre la Medalla Nacional d’Humanitats —atorgada pel president dels Estats Units— per la seva prosa delicada i intel·ligent”. A Edicions de 1984 hem publicat les seves novel·les Vida de casa (1980), Gilead (Premi Pulitzer, 2004), Lila (National Book Critics Circle Award, 2014) i Jack (2020). També hem publicat el seu darrer recull d’assaigs, Què hi fem, aquí? (2018). Actualment, és professora a la Universitat d’Iowa i viu a Iowa City.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem