Austràlia refusa en referèndum de crear al parlament un òrgan especial per als aborígens

  • El director de la campanya pel "sí" ha reconegut la derrota i ha retret als votants del "no" que no hagin volgut aprovar-ho

VilaWeb

Redacció

14.10.2023 - 11:41
Actualització: 14.10.2023 - 21:12

Els australians han votat en contra de la reforma constitucional per a crear un òrgan especial per als aborígens al parlament. A més del 70% dels vots escrutats, el “no” s’ha imposat tant al conjunt d’Austràlia (60,3%) com en cadascun dels sis estats. El primer ministre, Anthony Albanese, que era partidari del “sí” a la reforma, ha dit que respectava el resultat i ha celebrat que Austràlia pogués decidir qüestions importants amb el vot. A més, ha promès que el seu govern continuaria escoltant tot el poble australià, també els ciutadans indígenes.

Ha recordat que en la seva primera intervenció com a primer ministre va prometre que implantaria la “Declaració de tot cor d’Uluru“, un document adreçat al conjunt del poble australià escrit pels pobles aborígens que demanava la reforma constitucional que avui s’ha refusat en referèndum: “Vaig donar la meva paraula als dirigents i ancians dels aborígens i els illencs de l’Estret de Torres que van posar els seus desitjos i esperances en aquella declaració extraordinària.”

I ha continuat: “Vaig parlar amb gent de tots els àmbits de la vida i de la política, amb persones de totes les creences, orígens i tradicions, que havien abraçat aquesta causa. Vaig prometre que el nostre govern procuraria respondre a la crida generosa i amable d’aquestes quatre-centes paraules poderoses a través d’una veu, un reconeixement, consagrat en la constitució. No vaig imaginar mai, ni tampoc ho vaig dir, que fos fàcil. Molt poques coses en la vida pública que valgui la pena de fer ho són. Tampoc no podia garantir que el referèndum tingués èxit. La història ens deia que només vuit de quaranta-quatre s’havien guanyat. El que podia prometre era que hi aniríem, que ho intentaríem, i ho hem fet.”

La campanya electoral del referèndum ha estat marcada per una gran polarització i els partidaris de la proposta han denunciat una onada de desinformació. “Darrerament, s’ha parlat molt sobre la divisió, però ara hem d’afrontar la veritable divisió. És la del desavantatge, la distància entre l’esperança de vida entre els australians indígenes i aquells que no ho són, en les oportunitats d’educació, en les taxes de suïcidi i malalties. És la distància que separa els australians indígenes de poder tenir una bona vida”, diu.

Dean Parkin, director de la campanya a favor del “sí”, ha dit que és un resultat molt difícil d’entomar: “Vull parlar molt directament a aquells australians que han votat que no amb el cor dur. Enteneu que els aborígens i els illencs de l’Estret de Torres mai no us han volgut prendre res… Tot el que volíem fer era unir-nos a vosaltres, amb la nostra història i cultura indígenes. No per prendre-us res o fer petit el que teniu sinó per fer-hi afegits, per enfortir-ho, per enriquir-ho.”

Diu que la campanya a favor de l’òrgan especial per als aborígens ha fet tot el que ha pogut per resoldre els dubtes que hi havia, però veu clar pels resultats que no ho han aconseguit: “No hem pogut arribar a vosaltres i tallar el que ha estat la campanya de desinformació més grossa que aquest país ha vist mai.” També s’ha adreçat als dirigents polítics que s’han oposat al projecte i els ha dit que tenien la responsabilitat de tornar a unir el país: “No n’hi ha prou de dir que esteu en contra de la divisió.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor