La solució inusual amb què Austràlia vol contenir la Xina: ensenyar els joves a construir submarins nuclears

  • En virtut de l'acord de defensa AUKUS amb Washington i Londres, Cànberra ha invertit milions de dòlars a convèncer els seus joves de les virtuts de treballar per al sector militar

VilaWeb
Un estudiant solda una peça al taller l'Institut Tècnic de Findon, a Adelaide, un dels centres que formen part del programa educatiu de l'AUKUS (fotografia: Michael E. Miller/The Washington Post).

The Washington Post

03.01.2025 - 21:40

The Washington Post · Michael E. Miller

Adelaide, Austràlia. Ollie Filipponi sempre va pensar que seria electricista. Però, a setze anys, va entrar a l’Institut Tècnic de Findon, que té un pla d’estudis dissenyat en col·laboració amb un contractista de defensa australià.

Ara aquest adolescent de cabells arrissats somnia a soldar submarins nuclears. “És força més engrescador que no construir cases”, diu.

Filipponi és un dels primers beneficiaris de l’AUKUS, el pacte trilateral de seguretat en virtut del qual els Estats Units i el Regne Unit s’han compromès a ajudar Austràlia a construir submarins de propulsió nuclear per contrarestar la creixent potència militar de la Xina a la regió. Cànberra s’ha compromès a invertir-hi 250.000 milions de dòlars en tres dècades, primer per a adquirir submarins nuclears usats i, eventualment, per a construir-ne de propis.

Filipponi (esquerra) i dos companys, durant un projecte de grup al taller de l’institut (fotografia: Michael E. Miller/The Washington Post).

La construcció dels submarins propis no començarà fins d’ací a cinc anys, pel cap baix, però Austràlia ja ha començat a formar un grup de treball per a supervisar l’acompliment de l’acord.

La feina del grup es concentra a l’estat d’Austràlia Meridional, on es va construint una nova drassana de submarins nuclears. Per a bastir aquests vaixells avançats, aquest estat –de menys de dos milions d’habitants– necessitarà milers de constructors navals i centenars d’enginyers, segons que expliquen funcionaris federals i estatals i representants de la indústria de defensa.

El govern de l’estat ha començat a impulsar els continguts en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques –conegudes col·lectivament per les sigles STEM– en l’educació primària, un currículum que inclou lliçons dissenyades per contractistes de defensa.

Findon és el primer dels cinc nous instituts tècnics construïts pel govern de l’estat per a formar adolescents en disciplines relacionades amb l’AUKUS. Una universitat local ensenya enginyeria nuclear amb suport dels Estats Units. El govern australià, per una altra banda, aviat començarà a oferir 800 noves beques per a universitaris que vulguin estudiar STEM a l’Austràlia Meridional, una xifra que s’afegeix a les 3.200 beques que es repartiran a la resta del país.

La reelecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, tanmateix, ha afegit una dosi inesperada d’incertesa en el futur de l’AUKUS. Tot i que Cànberra no espera que Trump renegui de l’acord, alguns analistes creuen que podria mirar de modificar-lo o renegociar-lo. Mentrestant, els opositors de l’AUKUS a Austràlia proven d’aprofitar el factor Trump per a revocar l’acord.

Però un fet clau que el debat sobre l’AUKUS sol passar per alt –en part perquè els primers submarins no s’hauran acabat fins el 2040, si fa no fa– és que l’aplicació l’acord ja es troba en les fases finals a Austràlia.

“L’AUKUS és el projecte industrial més gran de la història d’Austràlia”, explica en una entrevista el ministre de Defensa australià, Richard Marles. “És comprensible mirar-ne els terminis i pensar que tot això encara és molt lluny futur. Però, de fet, és molt més a prop que no sembla.”

Una seixantena de membres de la Marina Reial Australiana són en aquest moment als Estats Units o al Regne Unit, formant-se per a dirigir submarins de propulsió nuclear; gairebé una dotzena més serveixen a bord de submarins nuclears nord-americans o bé britànics.

Desenes de constructors navals australians s’han traslladat al port hawaià de Pearl Harbor per a formar-se en el procés de construcció de submarins nuclears, en anticipació de l’arribada de part de la flota nuclear nord-americana i britànica a l’estat d’Austràlia Occidental l’any 2027 –una visita per la qual Cànberra ha invertit 5.000 milions de dòlars en la modernització d’una base naval a la ciutat de Perth.

Ambdós programes pretenen preparar Austràlia per a la compra del primer dels tres submarins nuclears nord-americans de classe Virginia que Cànberra començarà a comprar el 2032. Aquell mateix any és previst que Austràlia comenci a construir a Adelaide el primer dels seus cinc submarins de propulsió nuclear.

Tot té un cost

Tanmateix, avui dia la fàbrica en què es construiran els submarins nuclears d’Austràlia és poca cosa més que un solar buit a la riba del riu Port Adelaide.

D’ací a pocs anys el contractista de defensa britànic BAE Systems començarà a construir els submarins en aquest descampat d’Osborne –un suburbi d’Adelaide– en col·laboració amb una empresa local, ASC.

Segons que explica Craig Lockhart, director executiu de BAE Systems a Austràlia, el disseny del submarí AUKUS va a càrrec d’un equip britànic en què també participen enginyers australians. Els Estats Units també estan estretament implicats en el projecte, atès que el submarí emprarà tecnologia i armament nord-americana.

El projecte, que s’allargarà prop d’una dècada, implicarà uns 5.000 treballadors. El govern estatal i australià començaran a construir enguany una acadèmia de formació a Osborne per a formar els joves que participaran en el projecte com a constructors.

Una cosa semblant passa a l’estat d’Austràlia Occidental, on la base naval HMAS Stirling de Perth es va preparant –amb una inversió de 5.000 milions de dòlars per a millorar el moll i construir noves instal·lacions– per a l’arribada de submarins nord-americans de propulsió nuclear l’any 2027.

L’AUKUS crearà uns 20.000 llocs de feina a Austràlia, segons les autoritats locals. Però amb un cost de 250.000 milions de dòlars. Això implica una inversió mitjana d’uns 12 milions de dòlars per lloc de feina, una xifra que alguns crítics consideren injustificada.

“Econòmicament parlant, és una forma increïblement ineficaç de crear llocs de feina per a gent que, majoritàriament, ja tenen feina”, diu John Quiggin, catedràtic d’economia de la Universitat de Queensland.

Marles, el ministre de Defensa australià, respon que Osborne passarà a tenir, gràcies a l’acord, algunes de les línies de producció militar més avançades del món. I afegeix: “Sens dubte, això repercutirà en l’economia en general.”

L’AUKUS comença a l’escola primària

Al petit poble de Moonta, a unes dues hores d’Adelaide, un grup d’alumnes es va reunir fa poc en una aula per fer una tasca poc habitual: dissenyar un submarí amb l’ajut de tauletes i un programa de modelatge 3D subministrat per BAE Systems.

Aviat aquest projecte es repetirà en una vuitantena d’escoles primàries d’Austràlia Meridional. És una de les iniciatives que el govern de l’estat ha començat a promoure no tan sols per a fomentar l’educació STEM, sinó també per a familiaritzar els estudiants amb la indústria de defensa.

“Hi ha nens que acaben de començar l’escola primària que esperem que facin carrera a AUKUS”, diu Lockhart, de BAE Systems. “Influir en el currículum acadèmic no tan sols ens permet de crear consens social sobre l’acord; també atraurà els millors estudiants”, continua.

La iniciativa ha estat rebuda amb poques protestes en un estat històricament industrial que continua cercant un motor econòmic prou potent per a substituir les antigues fàbriques d’automòbils, la darrera de les quals va tancar el 2017.

A Findon, la meitat dels estudiants de l’itinerari avançat de fabricació i enginyeria esperen treballar per a BAE Systems, segons el professor Joel Phillips. L’empresa, diu, va ajudar a dissenyar el pla d’estudis i les naus de soldadura, explica. El taller de Findon té fins i tot línies grogues de seguretat pintades a terra, com a Osborne.

Després de graduar-se, alguns alumnes de Findon aniran a les universitats de l’estat, que també s’han començat a transformar, en resposta a les demandes de l’AUKUS.

Un estudiant de l’Institut Tècnic de Findon prova la resistència d’una construcció de metall al taller del centre (fotografia: Michael E. Miller – The Washington Post).

L’any passat, la Universitat de Flinders va convidar professors de la Universitat de Rhode Island perquè ensenyessin enginyeria nuclear als estudiants. Enguany, també oferirà cursos de postgrau i pràctiques remunerades amb BAE Systems i ASC.

Michael Ly, de setze anys, té previst d’estudiar enginyeria informàtica la universitat abans d’incorporar-se a BAE Systems. Mai no havia pensat de treballar en el sector militar fins que no va entrar a Findon, explica. Ara, confia a especialitzar-se en ciberseguretat. “Ens en farà falta, si hem de construir submarins”, diu.

Mentre un company encén un bufador, Filipponi practica amb una soldadora digital. D’ací a sis anys, el casc d’acer d’un submarí AUKUS començarà a prendre forma a prop de l’institut. L’adolescent diu que no s’ho voldria deixar perdre per res del món. “Seria increïble”, diu, sobre la possibilitat de participar en el projecte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor