Hi haurà aurores boreals avui?

  • Us expliquem quines són les condicions idònies per a observar aurores boreals i us recomanen una llista de llocs on podeu anar

VilaWeb
Redacció
10.10.2024 - 19:17
Actualització: 11.10.2024 - 16:52

Ahir va haver-hi una tempesta solar intensa, de nivell 4 sobre 5, que va fer que es veiessin aurores boreals al cel de tot el país, deixant imatges espectaculars. Tot i que s’esperava la possibilitat de poder veure-les també avui i demà, l’Observatori de Pujalt ha informat que avui ja no s’hi podran veure perquè l’ejecció de massa coronal ha perdut força. “Les aurores tornaran a ser visibles només en latituds altes, com els països nòrdics. Com podeu veure a la imatge, la probabilitat aquesta nit és del 0%”, han dit a Twitter.

Fa tot just cinc mesos, el 10 de maig, ja es va viure una experiència semblant, quan les aurores boreals van pintar el cel dels Països Catalans i de bona part d’Europa. Un fenomen excepcional per a aquestes latituds baixes. Per a futures ocasions, us oferim una sèrie de recomanacions.

Quines són les millors condicions per a veure les aurores boreals?

La contaminació lumínica és la complicació principal a l’hora d’observar aquest espectacle natural. Per tenir el màxim de possibilitats de veure aurores, trobeu un lloc amb cel fosc, allunyat de la llum de la ciutat. El cel també ha d’estar sense núvols, condició que sembla que avui s’escaurà. Les tempestes geomagnètiques són difícils de predir, i de vegades les exhibicions de llums del nord previstes deceben si el temps de la tempesta canvia o el camp magnètic no s’arrenglera amb el de la Terra.

També és recomanable de cercar un punt elevat, com ara un cim, orientat en direcció nord o nord-est. Al parc astronòmic de Prades recomanen de descarregar alguna aplicació al mòbil per a veure en temps real l’activitat de l’aurora. “Quan marqui KP8 podríem mirar de veure-les”, han dit a X.

Quins són els millors llocs per a veure les aurores boreals?

Alguns dels llocs amb aquestes característiques tenen el reconeixement de “punts Starlight”, un certificat atorgat per la Fundació Starlight, que avalua la qualitat del cel nocturn i que indica que un indret és excel·lent per a l’observació astronòmica. Us fem una llista d’alguns d’aquests punts:

Al Principat, hi ha l’Observatori de Pujalt (Anoia), el parc astronòmic del Montsec, el de les Muntanyes de Prades i el Montsant, el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Montgai. A Albanyà, un poble de l’Alt Empordà, hi ha un dels millors observatoris astronòmics del país. De fet, és l’únic dels Països Catalans amb reconeixement Dark-Sky Park, de la International Dark-Sky Association (IDA).

A les Illes, Formentera i Menorca també tenen punts Starlight. A Formentera, és recomanable d’anar a la Mola, el caló del Mort, la platja de Migjorn, el cap de Barbaria, la Punta Rasa, els penya-segats de cala Saonacan Marroig i Punta Prima. A Menorca, al far de Favàritx, a la zona de Cavalleria, que és àrea natural d’especial interès, o bé al far de Punta Nati.

Al País Valencià, podeu anar a l’Alt Túria, concretament als municipis d’Ares dels Oms, BenaixeveXelvaTitaigües Toixa. També a Terra Boval, un dels llocs amb més superfície boscosa de la zona.

A Andorra, un dels indrets més espectaculars on es pot observar el cel és el parc natural del Comapadrosa.

Per què se’n diu “aurora boreal”?

A l’hemisferi nord l’aurora polar és coneguda per “aurora boreal”. És un nom donat per Galileo Galilei, en referència a la deessa romana de l’alba –Aurora– i el seu fill, en representació dels vents del nord. A les latituds de l’hemisferi sud, el fenomen és conegut per “aurora austral”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor