28.12.2024 - 09:45
|
Actualització: 28.12.2024 - 11:42
L’any 2025 començarà amb augments en uns quants imposts que repercutiran directament en els preus de productes i serveis essencials. Aliments, llum, aigua i residus seran els àmbits amb més encariment, principalment per la recuperació dels nivells d’IVA previs a la crisi inflacionària. Al transport públic, tot i un augment del 3% en les tarifes, es mantenen els descomptes en abonaments, mentre que Rodalia prorroga la gratuïtat per als viatgers habituals durant sis mesos més. També serà més car agafar un taxi, però la baixada dels tipus d’interès alleujarà les hipoteques.
L’IVA dels aliments torna als nivells anteriors a la crisi
Els aliments bàsics com ara l’oli d’oliva, la llet, el pa i els ous tornaran a tenir un IVA del 4%, i les pastes i els olis de llavors s’enfilaran al 10%. Aquesta revisió situa els tipus en els nivells habituals del 2022, abans que el govern espanyol apliqués reduccions temporals per a pal·liar l’impacte de la crisi de preus. Segons l’executiu espanyol, la mesura respon a una recomanació de la Comissió Europea per desfer les polítiques excepcionals adoptades durant la crisi.
Llum, aigua i residus: augments en despeses bàsiques
A partir del 1r de gener, l’IVA de la llum passarà del 10% al 21%, fet que encarirà les factures de les cases fins a 118 euros anuals en les tarifes lliures i 106 euros en la regulada, segons l’OCU.
Respecte de l’aigua, a l’àrea metropolitana de Barcelona s’aplicarà un augment mitjà del 5,95%, equivalent a uns 1,5 euros cada dos mesos. Aquest ajust, motivat per les inversions en la xarxa a causa de la sequera, dependrà del consum de cada casa: per a famílies amb menys despesa, la pujada serà d’un 2,9% i en consums més elevats arribarà al 6,72%.
La taxa de residus també s’encarirà en molts municipis per complir la normativa espanyola, que obliga a cobrir el 100% del cost de recollida. A Barcelona, l’ajuntament preveu un impacte anual “mínim” entre 5 euros i 10, vinculat al rebut de l’aigua. En canvi, municipis com ara Sant Cugat del Vallès, que no aplicaven aquesta taxa, hauran d’incorporar-la amb l’entrada en vigor de la nova llei.
Transport públic: més car però amb descomptes
A partir del 15 de gener, les tarifes del metro i el bus augmentaran d’un 3%. Així, la T-casual passarà de 12,15 euros a 12,55, i el bitllet senzill costarà 2,65 euros, deu cèntims més que no pas ara. Tot i això, es mantindran els descomptes del 50% en abonaments: la T-usual costarà 22 euros, i la T-jove, 44.
A més, les targetes de cartó de la T-mobilitat passaran a costar un euro per igualar el preu de les targetes virtuals per a mòbil.
Rodalia, per la seva banda, continuarà essent de franc per als viatgers habituals fins al juny, i després s’implantarà una tarifa plana de 20 euros mensuals, amb un preu reduït de 10 euros per a joves entre 15 anys i 26.
Taxis més cars i hipoteques més barates
Les tarifes del taxi a l’àrea metropolitana de Barcelona pujaran d’un 4,7% de mitjana. La baixada de bandera costarà 2,75 euros (abans, 2,6), i el preu per quilòmetre augmentarà lleugerament tant en horari laboral com nocturn o festiu.
En canvi, la baixada dels tipus d’interès, impulsada pel Banc Central Europeu, permetrà d’alleujar les hipoteques a tipus variable. Amb l’Euríbor situat al 2,51%, les cases notaran una reducció progressiva de les quotes durant el 2025, amb la previsió que els tipus arribin al 2% a final d’any.
Ingressos i pensions
Respecte dels ingressos, el salari mínim interprofessional pot créixer fins als 1.166 euros el mes, segons que ha anunciat el govern espanyol. D’una altra banda, les pensions es revaloraran d’un 2,8%, cosa que representarà augments anuals mitjans d’uns 600 euros per a les prestacions de jubilació i 500 euros per a la resta.
Amb aquests canvis, l’any nou arriba amb impactes desiguals a les butxaques, amb més pressió sobre despeses essencials, però certs alleujaments en hipoteques i transport públic per als viatgers habituals.