20.06.2020 - 11:43
|
Actualització: 20.06.2020 - 12:39
Les autoritats sanitàries de Catalunya estan preocupades per l’augment de contagis de covid-19 detectat en les últimes setmanes en adolescents i joves. El director general de Professionals de Salut, Marc Ramentol, l’ha atribuït a ‘la seva manera de socialitzar-se, més propera entre ells’. En una entrevista a TV3, Ramentol ha dit que des de finals de maig detecten ‘un increment de casos entre joves i adolescents d’entre quinze i vint-i-nou anys i que és un element d’especial preocupació’. Afegeix: ‘No és un nombre alt, uns 5,8 casos per cada cent mil habitants, però ens preocupa la tendència, que va a l’alça.’ Per això ha recomanat que la socialització es faci entre grups estables i no amplis: ‘Però sabem que això no lliga amb la manera de socialització dels adolescents.’
Ramentol ha insistit en sis mesures de prevenció de la covid-19: higiene de mans; ús de mascaretes; distància d’1,5 metres; intentar socialitzar en un grup el més estable possible, evitant aglomeracions; escollir activitats a l’aire lliure o en llocs ben ventilats on la capacitat de transmissió de virus decau; i responsabilitat i vigilància dels propis símptomes per a acudir al metge de seguida si es detecten que són compatibles amb un quadre d’infecció.
El director general, que ha dit que la Generalitat fa plans específics per a la nova normalitat per sectors i un d’específic per a residències de gent gran: ‘Continuem en crisi sanitària, continuarem tenint casos i brots, però la nostra esperança és que els podrem anar controlant.’
Sobre la proposta que la quarantena per la covid-19 passi de catorze a deu dies, ha dit que de moment ‘només és una proposta i no és tancada, encara que com que cada vegada tenim més coneixement del virus és lògic que modulem les nostres recomanacions, i aquesta és una de les mesures que s’han proposat.’
Quant a la tornada a l’escola al setembre dels escolars, Ramentol ha recordat que els menors tenen ‘una afectació clínica molt lleu i sembla que són més o menys resistents al virus i, conseqüentment, menys contagiosos, el contrari que amb la grip, que en són grans transmissors.’
Turisme
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que controlar i gestionar l’arribada de turistes que puguin importar casos de la covid-19 ‘és un repte de país’ i que per això ja treballen per establir centres de quarantena per aïllar-los si fos necessari. En una entrevista amb l’emissora Rac1 ha dit que la col·laboració de tot el sector turístic i hostaler és important perquè els visitants sàpiguen què fer si tenen símptomes.
Ha dit que, d’entrada, els turistes hauran de dirigir-se al telèfon 061, on seran atesos en diferents idiomes. ‘Tot això és un repte que tenim com a país. Si volem que vingui el turisme haurem de prendre certes precaucions, tenir espais en vista de si cal fer quarantenes de casos i contactes amb positius’, ha explicat.
Quant a si ja estan definits quins seran aquests espais, Vergés ha dit que ‘encara no estan fixats’, però que treballen ‘molt’ per establir aquesta i més mesures per tal de controlar la situació amb l’obertura de fronteres al turisme.
Amb els rebrots específics en llocs com la Xina, el Brasil i fins i tot Alemanya, i amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertant que la pandèmia està en una fase ‘perillosa’, la consellera ha dit que tot porta a l’obligació de ‘vigilar molt’ i tenir en compte que en obrir les fronteres al turisme és possible que arribin ‘casos importats que impactin’.
Ha afegit que els llocs oberts al turisme han de complir les mesures d’higiene i les distàncies socials. Ara no es plantegen el tancament de les discoteques, com sí que ha decidit el govern balear, si bé ha dit que caldrà fixar-se en aquesta i més experiències de llocs veïns per extreure conclusions a l’hora de continuar gestionant la situació.